Jedina žena na predsjedničkim izborima u Turskoj: Upoznajte Meral Aksener

Mediji, politika i djelovi društva djeluju u okvirima koje je odredio Erdogan. To je jedan problem. Drugi problem je vanredno stanje, kaže Aksener
71 pregleda 0 komentar(a)
Meral Aksener, Foto: Reuters
Meral Aksener, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 09:11h

Meral Aksener (61) je jedina žena koja će kao protivkandidat Erdoganu, izaći na predsjedničke izbore u Turskoj. Ova bivša ministarka unutrašnjih poslova je osnovala nacionalno-konzervativnu "Iji Partiju" ("Dobru partiju").

Dojče vele: Vi ste jedina žena koja se kandidovala za predsjedničke izbore u Turskoj. Mislite li da su birači spremni da glasaju za jednu ženu?

Meral Aksener: Zašto da ne? Ne možete ni zamisliti kako je velika potražnja za ženskim kandidatima. Kod generacije onih koji su prešli 70-tu godinu života vlada mišljenje da žena ne može biti predsjednica države. Ali, mi imamo puno mladih ljudi. Polovina onih koji posjećuju naše mitinge su žene.

Da li imate podršku i u medijima ili se osjećate zapostavljeni?

Mediji, politika i djelovi društva djeluju u okvirima koje je odredio Erdogan. To je jedan problem. Drugi problem je vanredno stanje. Ovo je drugo glasanje u Turskoj koje se organizuje u vrijeme vanrednog stanja. Prvo je bio referendum za Erdoganovu ustavnu reformu.

Pored toga, atmosfera straha sve više se širi. S druge strane, zidovi straha počinju da padaju. Ako potisnite mačku u ugao i ne date joj da pobjegne, kad tad će vas ogrebati. Isto tako se osjećaju naši građani. Ta kontrola medija, to ocrnjavanje. Ja se ne žalim, jer ne volim da kukam. Umjesto toga radim na kreiranju alternative. Samo što se narodu oduzima pravo na informacije. A to ljudi primjećuju.

Izlazite na izbore u savezu, u kojem ne učestvuje prokurdska HDP.

Mi nismo imali susret sa HDP. Poznavajući obrasce ponašanja partijskog vrha, polazim od toga da HDP radije želi da djeluje sama za sebe. HDP se bori na dva fronta. Kako bi zadržala glasove svojih birača, mora sama ići svojim putem.

Kako onda Vi mislite da dobijete glasove turskih Kurda?

Turska se promijenila. Svi vidimo i doživljavamo da su se upravo kod mlade generacije uspjele etablirati vrijednosti 21. vijeka i da se promijenio osjećaj pripadnosti jednoj etničkoj grupi, vjeri, politici. Kurdi ne žive samo na jugoistoku Turske. Oni žive u Istanbulu, Izmiru, Adani. Na jugoistoku Turske postoji HDP, potom PKK kao zabranjena naoružana separatistička organizacija i postoji svakako i AKP. A sada je nastala naša "Iji Partei" u prevodu "Dobra partija" koja se pojavljuje kao treća opcija.

Svi govore o privrednoj krizi i recesiji. Koji recept vi imate za izlazak iz krize?

Najprije razvoj demokratije. Osnova za razvoj privrede je povjerenje u tržišta kako u unutrašnjosti tako i van zemlje ali i u one koji imaju vlast u Turskoj. Trebalo bi ukinuti vanredno stanje. Predsjednicima Centralne banke i drugih ekonomskih institucija se mora dozvoliti da rade svoj posao. Sa uspostavom vladavine prava i privreda će dospjeti na pravi put.

SAD ili Rusija, ko je po Vašem mišljenju pouzdaniji partner u ovom momentu?

U međunarodnim odnosima su lične veze između političkih aktera od velike koristi. Na našoj granici na jugu sada smo prisutni zajedno sa Amerikom i Rusijom. Šta je Turska dobila? Ništa. Zbog toga nam je potrebna transparentnost, ozbiljnost i nacionalna korist u našoj spoljnoj politici. Moramo uspostaviti prijateljske odnose sa Rusijom, Sirijom i SAD.

Bonus video: