Grčki socijalisti zahtijevaju mjere protiv stranke neonacista

PASOK poziva "pravosuđe i državu da reaguju i zaštite zakone i Ustav od ilegalne aktivnosti fašističkih organizacija i stranaka"
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 17:45h

Grčka socijalistička partija PASOK, glavni saveznik u koalicionoj vladi Andonisa Samarasa, ukazala je danas da se aktivnosti neonacističke stranke "Zlatna zora" (Chryssi Augi) koja je takođe u Parlamentu, "okreću protiv demokratije" i zatražila mjere protiv nje.

PASOK je ukazao da je poslanik i portparol te stranke, Ilias Kasidiaris u nedjelju prijetio i vrijeđao policajce u Iraklionu, na Kritu, tokom mitinga antirasista održanog protiv jedne tamošnje manifestacija "Zlatne zore", a video-snimak napada je objavljen na nekoliko grčkih sajtova.

"Neprihvatljive prijetnje i uvrede Iliasa Kasidiarisa bile su usmjerene ne samo protiv policije (...), već i protiv legaliteta i demokratije", ukazao je PASOK u saopštenju. Stranka naglašava da "ponašanje tog poslanika i njegovih kolega iz stranke, ne priliči nekome ko je izabran na dužnost u Parlamentu Grčke".

PASOK smatra da "Zlatna zora" "pokazuje svoje pravo lice (...) u vrijeme kada se Grčka bori za opstanak".

Policija je danas tužiocu u Iraklionu poslala video-snimak Kasidiarisa dok prijeti i vrijeđa policajce, rekao je sudski izvor. Na tom snimku se vidi drugi član "Zlatne zore", zamotan u zastavu vojne hunte koja je vladala Grčkom tokom jednog od najmračnijih perioda njene istorije (1967-1974), a čiji su ključni akteri po uspostavljanju demokratije osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

PASOK poziva "pravosuđe i državu da reaguju i zaštite zakone i Ustav od ilegalne aktivnosti fašističkih organizacija i stranaka".

"Zlatna zora" je juna ove godine, na poslaničkim izborima neočekivano osvojila 18 poslaničkih mjesta među 300 koliko ima Skupština Grčke, a zatim su širom zemlje počeli da se umnožavaju nasilni ksenofobični incidenti. Skupština je nedavno ukinula imunitet trojici poslanika te stranke, uključujući i Kasidiarisa, optuženim za razna krivična djela, među kojima i za fizičke napade na ulične trgovce, doseljenike iz inostranstva.

Galerija

Bonus video: