Francuska desnica na rubu raspada: Svađe, optužbe, pregovori

"Žan-Fransoa Kope snosi potpunu odgovornost za propast naše stranke i, pored toga, on podriva sliku njene političke aktivnosti", rekao je Fijon
0 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: En.rian.ru
Fransoa Fijon, Foto: En.rian.ru
Ažurirano: 26.11.2012. 09:20h

Najveća francuska desničarska opoziciona stranka Unija za narodni pokret (UMP), našla se na ivici raspada, pošto su pregovori kojima je trebalo da se razriješi spor u vezi sa izborima za rukovodstvo partije propali, a bivši premijer Fransoa Fijon, jedan od kandidata za predsjednika, zaprijetio da će svog rivala poslati na sud.

Fijon (58) i Kope (48), razmjenjivali su optužbe za prevaru još od izbora za predsjednika stranke

Bivši premijer Alan Žipe, kojeg je Fijon pozvao da bude privremeni lider stranke i posreduje u rješavanju spora, odustao je poslije samo 45 minuta razgovora između takođe bivšeg premijera Fransoa Fijona i Žana-Fransoa Kopea, koji je pobijedio na izborima za predsjednika UMP-a.

Fijon je odmah optužio svog rivala da izbori nisu bili regularni jer, kako kaže, nisu uzeti u obzir glasovi iz nekih francuskih prekomorskih teritorija koji bi mu donijeli pobjedu, i zaprijetio mu da će ga tužiti sudu.

"Žan-Fransoa Kope snosi potpunu odgovornost za propast naše stranke i, pored toga, on podriva sliku njene političke aktivnosti", rekao je Fijon.

Ova kriza narušila je ugled stranke bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija

Optužbe za prevaru

Fijon (58) i Kope (48), razmjenjivali su optužbe za prevaru još od izbora za predsjednika stranke prošle nedjelje, na kojima je Kope dobio minimalnu većinu glasova, podsjetio je Frans pres.

Kope je poslije glasanja izjavio da je Fijon "ljutiti gubitnik" zato što je osporio rezulate tih izbora i odbacio je njegov poziv na posredovanje u ovom sporu, a zatim pozvao Kopea da preuzme tu ulogu.

Ova kriza narušila je ugled stranke bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, koja se još nije oporavila od neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ove godine, i podstakla spekulacije o mogućnosti podjele u desnici koja bi išla na ruku vladajućim socijalistima.

Bonus video: