"PJEVAČKO NADMETANJE SE PRETVORILO U IDEOLOŠKU STVAR"

Jildirim optužio Izrael da je varao na Evroviziji: Izrael je u stanju samo da ubija, ne da pjeva

Jildirm je rekao je i da je metod glasanja izmijenjen i da je sve planirano kako bi se takmičenje namjerno održalo u Jerusalimu. "Imperijalisti su to uradili jer žele da se takmičenje održi u Jerusalimu kako bi se posijao razdor između religija u regionu", objasnio je on
50 pregleda 1 komentar(a)
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Binali Jildirim, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 19:53h

Premijer Turske Binali Jildirim optužio je danas Izrael da je varao na nadmetanju za pjesmu Evrovizije kako bi pobijedila Izraelka Neta Barzilai s pjesmom "Igračka".

"Izraelska pjevačica nije bila dobra. Izrael je u stanju samo da ubija, ne da pjeva", rekao je on u intervjuu za tursku TV Babala, prenose izraelski mediji.

Jildirim je sugerisao da je Izrael varao kako bi se naredno nadmetanje za pesmu Evrovizije održalo u Jerusalimu i podstakao vjerski rat.

"Pjevačko nadmetanje ove godine se pretvorilo u ideološku stvar. Prvi put pustili su da Izrael pobijedi kako bi bio domaćin sljedeće godine", rekao je turski premijer, tvrdeći da je Izrael pobijedio iako nije dobio najviše poena.

Rekao je i da je metod glasanja izmijenjen i da je sve planirano kako bi se takmičenje namjerno održalo u Jerusalimu.

"Imperijalisti su to uradili jer žele da se takmičenje održi u Jerusalimu kako bi se posijao razdor između religija u regionu", objasnio je on.

Turska nije učestvovala na takmičenju za pjesmu Evrovizije od 2013. godine.

Odlučila se za bojkot, tvrdeći da postoji diskriminacija u korist velikih zemalja u Evropskoj uniji.

Jildirim je rekao da Turska ne namjerava da se vrati.

Turska inače nije jedina koja se izjasnila protiv održavanja Evrovizije u Jerusalimu naredne godine.

Oko 22. 000 stanovnika Islanda potpisalo je onlajn peticiju, zahtijevajući bojkot zbog nasilja na granici pojasa Gaze i Izraela.

Izraelski ministar Juval Stajnic je rekao da izjava turskog premijera nije vrijedna odgovora, dodavši da je Izrael pobjeđivao i ranije i da su pjesme bile divne.

Izrael je dva puta bio domaćin nadmetanju za pjesmu Evrovizije u Jerusalimu koji većina zemalja ne priznaje kao glavni grad Izraela.

Preporučujemo za Vas