Protest Grka zbog jačanja rasizma i ksenofobije

Hiljade Grka su danas na poziv ljevičarskih organizacija demonstrirale protiv rastućeg broja napada na doseljenike i protiv prisustva 18 poslanika jedne neonacističke grupe u Skupštini Grčke
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 16:42h

U Atini je oko 3.000 ljudi učestvovalo na skupu, javio je repoter agencije AFP. Po navodima policije, bilo ih je samo hiljadu.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv neonacističke grupe "Zlatna zora".

Prema mišljenju grčkih NVO, policija štiti članove te rasističke stranke. "Vlada i nacisti rade zajedno", uzvikivali su demonstranti dok su kroz kordon policije u povorci išli ka Parlamentu.

Desetine stranih doseljenika su posljednjih mjeseci pretučene na ulici, čak i u kućama, dok sindikati ukazuju da "Zlatna zora" ohrabruje ili vrši pritisak na preduzeća da otpuštaju strance.

Udruženja stranaca kažu da mnogi ne prijavljuju da su žrtve napada, jer strahuju od odmazde ako svjedoče ili ih policija obeshrabruje negirajući postojanje takvih napada.

Ambasada SAD u Grčkoj je nedavno upozorila američke turiste da ima rasističkih napada na one koji nisu bijelci.

"Zlatna zora" je na junskim izborima prvi put ušla u Skupštinu i to sa 18 poslanika među ukupno 300, a povoljno mišljenje o njoj ima više od 10 anketiranih u posljednje vrijeme.

Parlament je nedavno ukinuo imunitet tri poslanika "Zlatne zore" koji su optuženi zbog fizičkih napada na strance-ulične prodavce.

Galerija

Bonus video: