Uprkos protivljenju EP-a, Iv Merš izabran u upravni odbor ECB

Evropski parlament je glasao protiv nominacije Merša 25. oktobra zbog toga što nema žena u upravi Evropske centralne banke (ECB)
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 08:38h

Evropska unija potvrdila je sinoć nominaciju Luksemburžanina Iva Merša u upravni odbor Evropske centralne banke (ECB) uprkos protivljenju Evropskog parlamenta koji kritikuje nedostatak žena u toj finansijskoj instituciji.

"Evropski savjet zvanično je imenovao Iva Merša u upravu ECB-a", napisao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej na svom Twitter nalogu.

Odluka je donijeta sa kvalifikovanom većinom glasova na početku samita evropskih lidera u Briselu posvećenog budžetu za period od 2014-2020.

Imenovanje je bilo očekivano pošto je aktuelni guverner centralne banke Luksemburga bio jedini kandidat za to mjesto, a Evropski savjet je i ranije naznačio da namjerava da prenebregne mišljenje Evropskog parlamenta koji je odbacio tu nominaciju.

Evropski savjet je i ranije naznačio da namjerava da prenebregne mišljenje Evropskog parlamenta koji je odbacio Meršovu nominaciju

To mjesto upražnjeno je od maja kada je istekao mandat Špancu Žoze Manuelu Gonsalesu-Paramu.

Evropski parlament je glasao protiv nominacije Merša 25. oktobra zbog toga što nema žena u upravi ECB-a.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc sinoć je samo konstatovao da su evropski lideri odlučili da zanemare to glasanje, iako ih je Parlament pozvao da poštuju njegovo mišljenje.

"Sa stanovišta dobre saradnje između institucija to nije korak u dobrom smjeru", rekao je on.

Galerija

Bonus video: