BURAN DAN U GRČKOJ PRIJESTONICI

Ciprasova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Poslanici su glasali poslije tri dana rasprave u parlamentu, dok je na hiljade Grka protestovalo ispred zgrade parlamenta, pozivajući Ciprasa da podnese ostavku
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2018. 19:41h

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preživjela je glasanje o povjerenju.

Zahtjev da se glasa o povjerenju vladi podnio je lider glavne opozicione partije Nova demokratija Kirijakos Micotakis zbog dogovora Grčke sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Ishod glasanja je, kako prenosi Rojters, omogućio potpisivanje tog istorijskog sporazuma.

Poslanici su glasali poslije tri dana rasprave u parlamentu, dok je na hiljade Grka protestovalo ispred zgrade parlamenta, pozivajući Ciprasa da podnese ostavku, piše Tanjug.

Policija koristila suzavac; Samaras Ciprasu: Kapitulirali ste

Na Trgu Sintagma u Atini tokom današnjeg protesta protiv sporazuma Grčke i Makedonije došlo je do sukoba policije i demonstranata, dok je u obližnjem parlamentu trajala debata o povjerenju vladi tokom koje je bivši grčki premijer Andonis Samaras optužio Ciprasa za "kapitulaciju" pred uslovima Skoplja, prenosi Tanjug.

ANA prenosi da je policija koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dvije avenije u tom dijelu grčke prijestonice.

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvijezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije poslije proglašenja nezavisnosti ali je zbog protesta Grka uklonjen).

Protest je organizovan preko društvenih mreža, a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sjutra u Prespanskom regionu gdje je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.

"Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umjesto da rješava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije", poručio je bivši premijer Samaras, poslanik glavne opozicione stranke Nova demokratija.

ANA podsjeća da je Samaras bio ministar spoljnih poslova Grčke kada se problem oko imena sa Skopljem prvi put pojavio 90-ih godina prošlog vijeka i u velikoj mjeri odredio smjer politike Atine po tom pitanju u decenijama koje su uslijedile.

Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije, između premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u dijelu javnosti obje zemlje, a makedonski predsjednik Đorđe Ivanov odlučio je da neće potpisati, jer je, kako je naveo, štetan po državu i njene građane.

Atina i Skoplje postigli su istorijski sporazum da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Galerija

Preporučujemo za Vas