SAD hakovale kompjutere u Sarkozijevom kabinetu?

"Flejm prikuplja podatke, snima ono što se vidi na ekranu, a može i da koristi mikrofon za snimanje glasa ili razgovora"
2 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Thepoliticalelite.com
Nikola Sarkozi, Foto: Thepoliticalelite.com
Ažurirano: 21.11.2012. 13:15h

Francuski list "Ekspres"tvrdi da su obavještajci SAD hakovali su računare u kabinetu bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija, dok je on još bio na toj funkciji,

Taj listpiše da su francuske službe zadužene za visokotehnološku špijunažu, otkrile su sofisticiranog "crva" "Flejm", koji su navodno razvili stručnjaci SAD i Izraela.

"Flejm prikuplja podatke, snima ono što se vidi na ekranu, a može i da koristi mikrofon za snimanje glasa ili razgovora koji se obavljaju preko računara", rekao je ekspert za IT bezbijednost Vitalij Kamluk.

List ističe da tako sofisticiranu tehnologiju imaju samo najmoćnije sile, a nakon što je otkriveno da su SAD i Izrael sarađivali u slučaju virusa "Stuxnet", kojim je napadnut nuklearni program Irana, pretpostavlja se da je isti slučaj i sa "Flejmom".

"Ekspres" ističe da su SAD i Francuska bliski saveznici, ali i da američka vlada ima motiva za "sajber-špijunažu", koja je navodno otkrivena u posljednjim mjesecima Sarkozijeve vladavine.

"Možete biti u dobrim odnosima sa prijateljskom nacijom, a u isto vreme imati potrebu da budete uvjereni u to da vas ona bezrezervno podržava. Naročito u trenucima političke tranzicije", kaže izvor lista.

Dodaje se da se to "posebno odnosi na Sarkozija", a podvlači se i da Jelisejska palata potpisuje velike ugovore sa stranim zemljama, naročito na Bliskom istoku, što takođe izaziva pažnju SAD.

Američke vlasti su na očekivan način odgovorili na pitanja "Ekspresa".

"Nemamo većeg partnera od Francuske, nemamo jačeg saveznika od Francuske. Zajedno radimo na mnogim bezbjednosnim pitanjima i ovom prilikom ", navela je Dženet Napolitani, sekretarka Državne bezbednosti SAD.

Bonus video: