Francuska: Rasulo u Sarkozijevoj partiji

Bivši šef diplomatije i jedan od osnivača UMP-a Alen Žipe pozvao je oba kandidata da prestanu sa uvredama i da se sastanu, ocjenjujući situaciju u stranci žalosnom
0 komentar(a)
Fransoa Fijon, Žan-Fransoa Kope, Foto: Sudouest.fr
Fransoa Fijon, Žan-Fransoa Kope, Foto: Sudouest.fr
Ažurirano: 19.11.2012. 11:10h

Stranka bivšeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, Unija za narodni pokret (UMP), u rasulu je danas nakon nedjeljnog glasanja za novog lidera pošto oba kandidata tvrde da su pobjednici izbora.

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon i generalni sekretar UMP-a Žan-Fransoa Kope borili su se za lidersku poziciju u toj konzervativnoj stranci. Njihov spor o tome ko je pobjednik unutarstranačkih izbora nastavljen je i danas.

Kope je jutros ponovio da je on pobjednik izbora. "Mirno čekam da komisija to potvrdi", rekao je Kope.

Kope je jutros ponovio da je on pobjednik unutarstranačkih izbora. Međutim, i Fijon je sinoć izjavio da je on pobjednik, dodajući da "neće dozvoliti krađu pobjede aktivista"

Međutim, i Fijon je sinoć izjavio da je on pobjednik, dodajući da "neće dozvoliti krađu pobjede aktivista", kao i da mirno čeka odluku komisije.

Stranačka komisija, koja je sinoć obustavila prebrojavanje glasova, trebalo bi da danas nastavi sa radom.

Bivši šef diplomatije i jedan od osnivača UMP-a Alen Žipe pozvao je oba kandidata da prestanu sa uvredama i da se sastanu, ocjenjujući situaciju u stranci žalosnom.

Žipe, koji se plašio za budućnost UMP-a zbog žestoke borbe Kopea i Fijona, nije se javno izjasnio ni za jednog od kandidata.

Pobjednik izbora će voditi glavnu opozicionu stranku koja je proljetos nakon deset godina na vlasti izgubila na izborima, kako za predsjednika tako i za Narodnu skupštinu, od socijalista i njihovog lidera Fransoa Olanda.

Fijon se smatra umjerenom strujom, dok je Kope ekstremniji i borio se u parlamentu za zabranu muslimanske marame.

Bonus video: