Budžet Vatikana u minusu

Na platnom spisku Vatikana se sada nalazi 2.832 lica, a u ovogodišnjem budžetu od 263 miliona eura - nepokriveno je 15 miliona
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 15:26h

Vatikan je prinuđen da preduzme mjere štednje zbog deficita u budžetu, javila je Vjerska informativna agencija (VIA).

Razmišljalo se o otpuštanju dijela zaposlenih, međutim do toga ipak neće doći, ali na mjesto onih koji odlaze u penziju neće biti novih zapošljavanja.

Na platnom spisku se sada nalazi 2.832 lica, a u ovogodišnjem budžetu od 263 miliona eura - nepokriveno je 15 miliona, navodi VIA.

Do sada je papa stranim gostima pri audijenciji poklanjao srebrnu medalju, ali toga više neće biti.

Prema vatikanskim izvorima, svim organima papske države je naloženo da razrade programe štednje, a ovo se odnosi i na samu kuriju koja okružuje papu, kongregacije i papske savjete.

Velike izdatke, u iznosu od 25 miliona eura imaju vatikanski mediji, prije svega Radio Vatikan, koji emituje program na mnogobrojnim jezicima. Glavni organ, Oservatore Romano, ima gubitak od pet miliona eura.

Znatne prihode Vatikan ima od ulaznica u muzeje, prodaje suvenira i poštanskih maraka.

Biskupije svijeta dužne su da finansijski pomognu Vatikan "u okviru svojih mogućnosti", i od toga se godišnje sakupi oko 25 miliona eura

Vatikan ima nekretnine i u Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj, ukupne vrijednosti 424 miliona eura.

Podaci o rezervama u gotovini, vrijednosnim papirima i akcijama i zlatnim rezervama stari su više godina. Prije četiri godine Vatikan je posjedovao akcije u vrijednosti od 520 miliona eura.

Od "Petrovog novčića", koji se u svim crkvama svijeta skuplja na Petrovdan 29. juna za crkvenu centralu, sakupi se oko 70 miliona eura.

Biskupije svijeta dužne su da finansijski pomognu Vatikan "u okviru svojih mogućnosti", i od toga se godišnje sakupi oko 25 miliona eura.

Prema švajcarskim procjenama, Vatikan posjeduje 200.000 hotelskih kreveta.

Ukupan broj nekretnina procjenjuje se na 50.000. U samom Rimu u crkvenom vlasništvu je 800 škola, 65 klinika i 43 internata.

Novinare je, kako navodi VIA, iznenadila "vatikanska tarifa" za mjesto u papinom avionu prilikom leta za Meksiko u martu ove godine.

Dok redovna karta staje 2.660 eura, novinari su platili 6.720 eura, uz mogućnost da u avionu razgovaraju sa papom, njegovim sekretarom i pratiocima.

Razlika u cijeni objašnjena je "pokrivanjem troškova papine posjete".

Bonus video: