Danska: Ministar na udaru zbog "prijateljske usluge"

Jensen je izjavio da mu se "pale lampice upozorenja s moralnog stanovišta, kad novac odlazi na nešto o čemu niko ko se bavi kulturom nije čuo, dok su mnogi drugi odbijeni"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 15:23h

Ministar kulture Danske Ufe Elbaek našao se na udaru oštre kritike opozicije zbog šest miliona kruna (800.000 eura) namijenjenih za otvaranje visoke cirkuske škole u akademiji gdje radi njegov životni partner (Elbaek je deklarisani homoseksualac) i gdje je i sam bio član uprave.

Kako prenosi dnevnik "Politiken", portparol zadužen za kulturu kod danskih liberala Mikael Astrup Jensen izjavio je da mu se "pale lampice upozorenja s moralnog stanovišta, kad novac odlazi na nešto o čemu niko ko se bavi kulturom nije čuo, dok su mnogi drugi odbijeni".

"To više liči na jednu 'prijateljsku uslugu', nego na realnu političku odluku", ocijenio je portparol liberala.

Ministar Elbaek, inače socijaldemokrata, oštro je odbacio optužbe.

"To više liči na jednu 'prijateljsku uslugu', nego na realnu političku odluku", ocijenio je portparol liberala

On je istakao da taj prijedlog potiče od članova upravo liberala iz gradske vlade Kopenhagena i da bi zato bilo "još podložnije kritici da nije zauzeo stav u vezi s tim".

Takođe je objasnio i da je novac namijenjen potpuno novoj ustanovi, odnosno da će budući studenti takozvanih novih cirkuskih vještina samo fizički biti smješteni pod istim krovom sa akademijom u kojoj je njegov partner sekretar i gdje je ministar ranije bio član uprave.

Galerija

Bonus video: