Protesti u Ljubljani: Oduprite se neoliberalizmu koji hara Evropom

Demonstranti su poručili da Vlada svojom politikom uništava tekovine socijalne države i da smanjuje kvalitet života zaposlenih
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ljubljana, Foto: Pinterest
Ažurirano: 17.11.2012. 18:34h

Više od 30.000 ljudi iz cijele Slovenije okupilo se danas u centru Ljubljane na protestu protiv mjera štednje, prema ocjenama organizatora - sindikata, studentskih i udruženja penzionera.

Predsjednik najveće sindikalne organizacije Dušan Semolič u obraćanju okupljenima na Kongresnom trgu rekao je da sindikati slovenačkoj vladi i ukupnoj politici protestima poručuju da sprovodi neprihvatljivu "neoliberalnu" politiku štednje i uništavanja tekovina socijalne države, te da smanjuje kvalitet života zaposlenih.

"Našoj vladi i političarima odlučno poručujemo da radnici nisu roba, zahtijevamo da se odupru neoliberalnom konceptu koji hara Evropom", rekao je Semolič, dodajući da krizu nisu izazvali radnici nego nezasiti kapital i bankari.

Predstavnici studenata su se usprotivili "komercijalizaciji i privatizaciji" visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje, te zatražili mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima

Predstavnici studenata koji su govorili na skupu usprotivili su se "komercijalizaciji i privatizaciji" visokog školstva i smanjivanju sredstava za javno obrazovanje, te zatražili od vlade mjere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima.

Predstavnici udruženja penzionera upozorili su na sve veći pad standarda, što se može dodatno pogoršati najavljenom reformom penzionog sistema.

Zbog smanjivanja plata u javnom sektoru, rezanja budžetskih sredstava za kulturu i mogućeg otpuštanja zaposlenih u obrazovanju, predsjednik sindikata zaposlenih u kulturi i obrazovanju Branimir Štrukelj nije isključio ni mogućnost štrajka ako vlada nastavi politiku štednje na račun obrazovanja i javnog sektora.

Uprkos primjetnom prisustvu policije, koja je štitila i obližnju zgradu parlamenta, tokom protesta nisu zabilježeni incidenti.

Bonus video: