Kraljica Elizabeta izrabljuje sluge?

Borci za prava radnika iz organizacije "Living vejdž" traže da zarada na sat bude najmanje 7,45 funti van Londona, a u Londonu 8,55 funti
55 pregleda 1 komentar(a)
kraljica Elizabeta, Foto: Rojters
kraljica Elizabeta, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.11.2012. 17:05h

Britanska kraljica Elizabeta Druga našla se na meti kritika kada je izdat oglas da se traže čistačice za Vindzor palatu, čija je plata 78 penija manja od granice siromaštva.

Ovo je inače Nedjelja minimalne zarade, samo nekoliko nedjelja nakon što je laburistički lider Ed Miliband izašao sa programom partije za obezbjeđivanje plate radnicima koja će moći da zadovolji troškove života.

Borci za prava radnika iz organizacije "Living vejdž" traže da zarada na sat bude najmanje 7,45 funti van Londona, a u Londonu 8,55 funti. Međutim, oglas nedavno postavljen na sajtu Bakingemske palate za mjesto čistačice nudi 6,67 funti po satu, što je samo 47 penija iznad državnog minimalca - što je jednako godišnjoj plati od 13.000 funti.

Kandidati neće imati smještaj, a radno mjesto zahtijeva usisavanje, pranje podova, brisanje prašine i generalno održavanje. Radno vrijeme je od osam ujutru do 13 časova, 30 sati nedjeljno.

Laburista Grejem Moris kaže da pomenuti oglas daje loš primjer.

"Budući da kraljica prima značajna sredstva iz javne kase, trebalo bi svoje radnike da plaća tako da mogu da žive od plate, a ne da im daje tek nešto malo iznad minimalca. Ona daje loš primjer drugim poslodavcima. Vindzor je jedna od najbogatijih opština u zemlji, pa je zato za očekivati da su tu i troškovi života veći."

Portparol PSC, sindikata javnih preduzeća, za Dejli Mejl kaže:

"Šokantno je da u današnje vrijeme ova vrsta poslova još uvijek nije shvaćena ozbiljno i da je još uvijek ovako bijedno plaćena."

Portparol Bakingemske palate odbio je da komentariše ocjenu da kraljica na ovaj način daje loš primjer drugim poslodavcima. Takođe, odbio je tvrdnju da pomenuto radno mjesto ne podrazumijeva i smještaj i rekao:

"Svi poslovi koji se tiču čišćenja dolaze u paketu zajedno sa obezbijeđenim smještajem."

Bonus video: