Francuzi bijesni na "Ekonomist" zbog "tempirane bombe"

Vlada u Parizu navodi da izvještaj "Ekonomista" ne uzima u obzir smanjenje poreza na dohodak preduzeća
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2012. 17:56h

Francuski zvaničnici su sa negodovanjem odbacili navode britanskog nedjeljnika "Ekonomist" da je Francuska "tempirana bomba u srcu Evrope" i opasnost po jedinstvenu evropsku valutu, optuživši list za senzacionalizam.

Na naslovnici "Ekonomista" našlo se sedam bageta vezanih francuskom zastavom sa upaljenim fitiljem u sredini, a ključni članak ukazuje na zabrinutost da privredne reforme, koje je pokrenuo predsjednik Francuske, socijalista Fransoa Oland, nijesu dovoljno hrabre i ambiciozne, uz upozorenje da bi finansijska tržišta mogla da se okrenu protiv Francuske i time ugroze budućnost eura, prenosi Rojters.

Vlada u Parizu navodi da izvještaj "Ekonomista" ne uzima u obzir smanjenje poreza na dohodak preduzeća, najavljeno prošle nedjelje, čime će troškovi rada biti umanjeni za šest odsto, što će, prema mišljenju vlade, uticati na povećanje broja novih radnih mjesta i smanjenje ogromnog trgovinskog deficita.

Kresanje javne potrošnje u okviru datog paketa, zajedno sa postojećim budžetskim mjerama, trebalo bi Parizu da omogući da, tokom petogodišnjeg Olandovog mandata, uštedi do 60 milijardi eura, što britanski list nije uzeo u obzir, navodi vlada.

Ministri su izvještaj kritikovali kao jednostran. "Iskreno, 'Ekonomist' se nikada nije isticao po osjećaju za pravednost", rekao je za radio "Evropa 1" ministar industrije Arno Montebur.

Urednik "Ekonomista" za Evropu i autor članka, Džon Pit, branio je nedjeljnik od optužbi da je nepravedan. "Poenta ove naslovnice i članka je da pogura Francusku. Druge zemlje, uključujući Grčku i Portugaliju, već su sprovele brojne reforme, što u Francuskoj nije slučaj", rekao je on za list "20 minuta".

Premijer Francuske Žan-Mark Ero takođe je kritikovao pisanje britanskog lista

Premijer Francuske Žan-Mark Ero, koji je juče u Berlinu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel objašnjavao korake koje Pariz preduzima da podstakne konkurentnost, takođe je kritikovao pisanje britanskog lista.

"Govorite o novinama koje se oslanjaju na senzacije da bi povećale prodaju. Mogu vam reći da Francuska uopšte nije impresionirana", rekao je premijer za TV stanicu "i>Tele".

Galerija

Bonus video: