Evropa postaje glavni proizvođač kanabisa

"Posao cvjeta na internetu", bilježi EMCDDA koji je oktrio 693 sajta za prodaju droge koja izaziva euforiju
0 komentar(a)
Kanabis, Foto: Menmedia.co.uk
Kanabis, Foto: Menmedia.co.uk
Ažurirano: 15.11.2012. 13:15h

Razvoj sintetičkih droga, pad konzumiranja heroina i kokaina i pretvaranje Evrope u proizvođača kanabisa posljednje su tendencije koje je utvrdio Evropski monitoring centar za drogu i narkomaniju (EMCDDA)

Prema godišnjem izvještaju EMCDDA, danas objavljenom u Lisabonu, sintetičke droge postaju "teške za kontrolisanje", a konzumenti "nisu uvijek svjesni mogućih rizika".

Navodi se i da je samo u ovoj godini otkriveno 50 novih sintetičkih droga, a veliki broj njih ima efekat kokaina.

"Posao cvjeta na internetu", bilježi EMCDDA koji je oktrio 693 sajta za prodaju droge koja izaziva euforiju u odnosu na 170 sajtova koliko ih je bilo 2010. godine.

Ekstazi je i dalje u širokoj upotrebi. Oko 11,5 miliona Evropljana između 15 i 64 godine probalo je ekstazi, a više od dva miliona konzumiralo ga je u posljednjih 12 mjeseci.

Kad je riječ o amfetaminima, slični su podaci, 13 miliona Evropljana je probalo tu vrstu droge, a gotovo dva miliona u protekloj godini.

U izvještaju se navodi da Evropa postaje "glavni proizvođač" kanabisa, a opšti trend je "zamijeniti uvoz". Uzgajivači i krijumčari kanabisa iz Maroka bi, kako se dodaje, trebalo da se zabrinu za svoj ilegalni posao.

Izvještaj pokazuje i da je 15,5 miliona Evropljana između 15 i 64 godine probalo kokain

Govoreći kroz brojeve, 80,5 miliona Evroljana između 15 i 64 godine probalo je kanabis nekad u žvotu, 23 miliona konzumiralo ga je u posljednjih 12 mjeseci, a tri miliona ga koristi svakodnevno što zabrinjava EMCDDA koji upozorava da "ta supstanca ostaje glavni problem javnog zdravlja".

Izvještaj pokazuje i da je 15,5 miliona Evropljana između 15 i 64 godine probalo kokain, da ga je četiri miliona koristilo protekle godine. Konzumenti se zbog lošeg kvaliteta kokaina okreću efikasnijim proizvodima, a opada i zaplijenjena količina te droge pošto je 2010. godine zaplijenjena 61 tona kokaina, a 2006. godine 120 tona kokaina.

Ponuda i potražnja heroina takođe je u padu.

Jedno od objašenjnja je da polovina od 1,4 miliona konzumenata opijata u EU i Norveškoj ima pristup supstitucionoj terapiji, a smanjuje se i broj novih konzumenata što povlači i smanjenje broja smrtnih slučajeva.

Bonus video: