Venecija poplavljena, u Toskani evakuacija

Talas lošeg vremena koji je juče zahvatio cijeli sjever Italije izazvao je poplave u velikom dijelu Venecije i evakuaciju oko 200 osoba u Toskani
103 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 20:59h

U Veneciji su obilne kiše i južni vjetar izazvali fenomen "acqua alta" ("visoka voda") i 70 posto grada bilo je poplavljeno u toku jutra, a nivo mora je bio 1,5 metar iznad normalnog nivoa.

U podne, nivo mora je počeo da opada, iako se zadržao na visini od 1,40 metara, prema saopštenju Centra za plime.

U Toskani je oko 200 osoba evakuisano zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave kuća i klizišta zemlje, saopštile su danas lokalne vlasti.

Najpogođenija regija je pokrajina Masa Karara, gdje se proizvodi čuveni mermer iz Karare.

Samo u gradu Masa Karara pedesetak osoba je evakuisano, a voda je odnijela jedan automobil, čije su putnike (jedan stariji par) spasili vatrogasci kojih ima na desetine i koji pomažu u ovoj zoni uz pomoć kolega koji su došli iz drugih regija.

Vlasti pozivaju stanovništvo da ne izlazi na ulice i da borave na višim spratovima kuća.

U Pizi su neke ulice ostale bez struje nakon što su bile poplavljene, a u Livornu, velikoj toskanskoj luci, civilna zaštita je u stanju pripravnosti zbog velikih kiša.

U Liguriji, susjednoj regiji sjeverno od Toskane, 30 osoba je moralo da bude evakuisano.

Lokalne vlasti su uputile znak uzbune prije dva dana, predviđajući brojne mjere osiguranja, da loše vrijeme ne bi izazvalo žrtve, kao što je to bio slučaj prilikom nevremena prije godinu dana kada je život izgubilo 13 osoba između Toskane i Ligurije.

Talas lošeg vremena se lagano pomjera prema centralnom dijelu zemlje i trebalo bi da zahvati i Rim u toku poslijepodneva, gdje je civilna zaštita u stanju pripravnosti.

Galerija

Bonus video: