ODLUČIĆE DRUGI KRUG

I Pahor iznenađen dobrim rezultatom

Tirk je kazao da jedva čeka drugi krug i da prvi rezultati predstavljaju upozorenje građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2012. 23:27h

Na predsjedničkim izborima u Sloveniji ni jedan kandidat nije osvojio ubjedljivu većinu, tako da će se za tri nedjelje održati drugi krug u koji ulaze dosadašnji predsjednik i bivši premijer, pokazali su preliminarni rezultati.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasačkih listića, bivši premijer Borut Pahor osvojio je 40 odsto glasova, dosadašnji predsjednik Danilo Tirk 36 odsto, dok je poslanika u evropskom parlamentu Milana Zvera podržalo 24 odsto birača, objavio slovenački portal Delo.

Drugi krug izbora održaće se 2. decembra.

To što je Pahor osvojio najviše glasova predstavlja svojevrsno iznenađenje, s obzirom da su istraživanja javnog mnjenja davala prednost Tirku.

Nakon objavljivanja izlaznih anketa, Pahor je kazao da je „povjerenje koje su mu poklonili građani mnogo više nego što je očekivao“.

„Ali mogu obećati da će i moje aktivnosti i postignuća – ukoliko budem izabran – biti mnogo veće nego što se očekuje“, dodao je.

Tirk je kazao da jedva čeka drugi krug i da prvi rezultati predstavljaju upozorenje građana.

„Ovo je prvi krug i prvo upozorenje da su građani nezadovoljni politikom u našoj državi“, kazao je Tirk. „U sljedeće tri nedjelje, učiniću sve da se uoče razlike između mene i protivkandidata. Ovo je tek prvo poluvrijeme.”

Izbore je obilježila relativno slaba izlaznosta građana od 47%, a na biračkim mjestima nije bilo incidenata.

Izbori su došli u vrijeme kada se Slovenija suočava sa političkim podjelama i mogućnošću da bude prinuđena da traži međunarodnu finansijsku pomoć.

Iako je u Sloveniji predsjednička funkcija pretežno ceremonijalna, šef države stoji na čelu armije i predlaže predsjednika narodne banke, što je posebno osjetljiv zadatak s obzirom na žestoku finansijsku krizu koju je izazvalo neobuzdano pozajmljivanje državnih banaka.

Predsjednička trka takođe utiče na političku stabilnost u Sloveniji gdje se vlada premijera Janeza Janše suočava sa snažnim protivljenjem paketu reformi za koje smatra da će sačuvati ekonomiju, a među kojima su penziona reforma i reforma tržišta rada.

Zahvaljujući se, nakon objave prvih rezultata, Milanu Zveru na fer i časnoj borbi, Janša čija je stranka podržala ovog kandidata je kazao:

„Milan Zver je u ovoj kampanji imao nezahvalnu ulogu braneći stvari koje su ovoj zemlji hitno potrebne, ali nisu primamljive.“

Od nekada prosperitetne nove članice EU, na Sloveniju se sada gleda kao na zemlju koja bi sljedeća mogla zatražiti paket spasa i pridružiti se grupi koju čine Grčka, Irska, Španija, Portugal i Kipar.

Evropski mediji su u prvi plan isticali nezadovoljstvo i apatiju u Sloveniji, a članak o izborima u austrijskom dnevniku „Standard“ bio je naslovljen „Slovenija – depresivni uzorni đak“.

Ipak mnogi birači se nadaju da se stvari mogu popraviti.

„Mislim da će biti bolje“, kazao je za AP penzioner Miro Pogavc (75) iz Ljubljane. „Manje unutrašnjih sukoba i bolji život – to očekujem.“

Galerija

Preporučujemo za Vas