Slovenija sjutra bira predsjednika, u trci Tirk, Pahor i Zver

Ovo je peti put da samostalna Slovenija bira šefa države, čiji je mandat pet godina. Prvi predsjednik u dva mandata bio je Milan Kučan
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2012. 14:44h

U Sloveniji se sjutra održavaju predsjednički izbori na kojima se takmiče aktueleni predsjednik Danilo Tirk, bivši premijer Borut Pahor i poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver.

Trka će biti tijesna, odlučivaće svaki glas, kažu analitičari, i procjenjuju da će novi šef države biti izabran tek u drugom izbornom krugu u decembru.

Analitičari procjenjuju da najviše šansi za ulazak u drugi izborni krug imaju Danilo Tirk i Borut Pahor. Međutim, nije isključeno ni da Milan Zver bude iznenađenje izbora. Slovenci prije svega žele promjene i izlazak zemlje iz ekonomnske krize, a Tirka i Pahora neki vide kao oličenje prethodnih, za Sloveniju teških godina.

Ovo je peti put da samostalna Slovenija bira šefa države, čiji je mandat pet godina. Prvi predsjednik u dva mandata bio je Milan Kučan. Pravo glasa ima 1.700.000 državljana. Istraživanja pokazuju da bi izlaznost mogla biti oko 66 odsto, a da je 22 odsto birača neopredijeljeno.

Ljubljana

Tirk bi mogao da premaši Pahora

Aktuelni predsjednik Danilo Tirk je po obrazovanju pravnik, rođen je u Mariboru 19. februar 1952, a po obrazovanju je doktor pravnih nauka. On je nezavisni kandidat koga podržava opoziciona stranka Pozitivna Slovenija i partija slovenačkih penzionera.

Prema istraživanju javnog mnjenja do prije nekoliko mjeseci, Tirk je imao najveću podršku od čak 40 do 45 odsto građana, Pahora je podržavalo 30 odsto glasača, a Milana Zvera oko 25 odsto građana Slovenije.

Situacija se u posljednjih nekoliko dana promijenila, tako da je podrška Pahoru porasla i on će biti u tijesnoj trci sa Tirkom, koga bi čak mogao i da premaši.

Pahor nezadovoljan platom od 3.000 eura

Borut Pahor je kandidat opozicione Socijaldemokratije, ima 49 godina i diplomirao je političke nauke.

Prethodni mandat premijera od 2008. do 2011. nije mu donio mnogo popularnosti jer je to period kada je Slovenija ulazila u ekonomsku krizu. Pahor je tokom predizborne trke priznao neke svoje greške, a među njima i neumjesnu izjavu da teško živi sa premijerskom platom od 3.000 eura. Slovenci su mu to zamjerili, iako je prosječna plata u toj zemlji oko 1.000 eura.

Zver i supruga prijatno iznenadili

Milana Zvera podržava aktuelni premijer Janez Janša, Slovenačka demokratska stranka i Nova Slovenija. Zver je rođen u Ljubljani, 25. maj 1962. a po obrazovanju je doktor političkih nauka. Predizborna kampanja je obilovala obećanjima o izlasku iz krize iako se zna da predsjednik nema izvršnu vlast.

Trojica kandidata učestvovali su u brojnim tv-duelima, a tokom posljednjeg, pred TV kamerama pojavili su se sa suprugama.

Gledaoci POP TV imali su priliku da procjenjuju čija bi supruga bila najbolja prva dama, a predizbornu kampanju su duhovito i britko komentarisali blogeri, tviteraši i forumaši.

Sve to u živoj i modernoj formi svakodnevno je objavljivao sajt 24ur koji je čak sa POP televizijom angažovao psihologe i profesore retorike koji su tumačili ne samo ono što su predsjednički kandidati govorili već i govor tijela i njihovu mimiku.

Na tom nastupu sa suprugama najviše simpatija publike doneo je Milanu Zveru jer su gledaoci procijenili da bi njegova supruga bila odlična prva dama Slovenije. Zverov smisao za humor i skladan odnos sa suprugom prijatno je iznenadio, tako da je pitanje šta će poslije svega donijeti izborna tišina.

Galerija

Bonus video: