Ruski opozicionar osuđen na 4,5 godine zatvora

Prvi od 18 Rusa kojima se sudi zbog učestvovanja u masovnim protestima protiv povratka Vladimira Putina u Kremlj, osuđen je na četiri i po godine zatvora, prenose ruske novinske agencije
0 komentar(a)
Maksim Luzjanin, Foto: Ria.ru
Maksim Luzjanin, Foto: Ria.ru
Ažurirano: 09.11.2012. 19:53h

Okružni sud u Moskvi danas je osudio Maksima Luzjanina za to što je napao pripadnike policije i gađao ih komadima asfalta kada su izbili sukobi između demonstranata i policije na protestnom skupu organizovanom 6. maja u centru Moskve, uoči Putinove inauguracije.

Tridesetak policajaca i desetak demonstranata tada je povrijeđeno. Privedeno je oko 400 opozicionih aktivista, i kasnije pušteno.

Od njih 18 optuženih zbog sukoba s policijom, njih 13 je u pritvoru.

Vođe opozicije rekle su da je nasilje isprovocirala policija i ocijenili su presudu Luzjanina kao dio progona kritičara vlade iza kog stoji Kremlj.

Ova prva presuda nagovještava da će ostali optuženi dobiti velike kazne, s obzirom da je Luzjanin jedini koji je u potpunosti priznao krivicu, navodi agencija Frans pres.

Do sada su uhapšeni demonstranti bili osuđivani najviše na 15 dana zatvora.

Druge osobe optužene da su umiješane u sukobe s policijom mogle bi da dobiju do 10 godina zatvora. Opozicija je osudila vlasti da sudskim procesom pokušavaju da spriječe bilo kakvu novu mobilizaciju protiv vlade.

Bonus video: