Putin smijenio načelnika generalštaba

Novi šef vojnih snaga je dobio instrukcije da gaji prijateljskiji odnos prema ruskoj vojnoj indsutriji
96 pregleda 2 komentar(a)
Šojgu, Putin, Gerasimov, Foto: Reuters
Šojgu, Putin, Gerasimov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2012. 13:07h

Nekoliko dana nakon smjene ministra odbrane Anatolija Serdjukova, ruski predsjednik Vladimir Putin je izvršio reorganizaciju vojnog vrha.

Smijenio je načelnika generalštaba Nikolaja Makarova i na njegovo mjesto postavio generala Valerija Gerasimova, komandanta ruskih snaga u vojnom okrugu na sjevernom Kavkazu u drugom čečenskom ratu.

Novi šef vojnih snaga je dobio instrukcije da gaji prijateljskiji odnos prema ruskoj vojnoj indsutriji, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Takav savjet baca više svjetla na razloge za smjenu Serdjukova.

Iako je Putin svoju odluku povezao da istragom o navodnoj korupciji u vojsci, većina eksperata vjeruje da je Serdjukov smijenjen zbog intenziviranja borbe iza kulisa oko raspodjele 20 milijardi rubalja (635 milijardi dolara) koje Kremlj planira da potroši na kupovinu novog oruižja do 2020.

Serdjukov je od vojne industrije tražio veći kvalitet i niže cijene, često odbijajući da potpiše nove ugovore. Kritikovao je proizvođače oružja zato što i dalje forsiraju modele iz sovjetskog doba umjesto da razvijaju novo naoružanje, što je naljutilo lidere industrije sa jakim vezama u Kremlju.

Dok je Serdjukov bio na čelu ministarstva, vojska je kupila amfibijske jurišne brodove iz Francuske, izraelske bespilotne letjelice, italijanska oklopna vozila i drugo naoružanje iz inostranstva.

„Imali smo problem sa ministarstvom odbrane oko promjene zahtjeva industriji,“ rekao je juče Putin.

„Naravno, moramo težiti naprednim modelima, ali nam je takođe potrebna određena stabilnost. Nadam se da ćemo uspjeti da izgradimo stabilno i dobro partnerstvo sa našim vodećim proizvođačima vojne opreme.“

Gerasimov (57) je zamijenio generala Nikolaja Makarova, koji je bio lojalan Serdjukovu.

Serdjukova je naslijedio Sergej Šojgu, koji je samo pola godine bio gubernator Moskovske oblasti nakon što je skoro dvije decenije predvodio rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Bonus video: