Naftaš duhovni lider anglikanaca

Očekuje se da će u petak za kanterberijskog nadbiskupa biti imenovan Džastin Velbi
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 21:18h

Očekuje se da će bivši naftaš danas biti imenovan za novog kanterberijskog nadbiskupa i lidera 60 miliona anglikanaca u svijetu. Prema pisanju britanskih medija Džastin Velbi, biskup od Durama, će najvjerovatnije naslijediti Rouana Vilijamsa i tako zaokružiti meteorski uspon u hijerarhiji Engleske crkve od kako je napustio poslovni svijet i zaredio se 1992.

Portparol premijera Dejvida Kamerona kazao je da će ime novog nadbiskupa biti saopšteno danas. Imenovanje će uslijediti nakon nedjelja spekulacija da je organ koji treba da izabere novog duhovnog lidera Engleske crkve bio podijelje oko toga da li da izabere reformatora ili čovjeka za kojeg su sigurni da će zadržati status kvo. Kako navodi Rojters, Vilijams je kazao da će njegovom nasljedniku biti potrebno "građa vola i koža nilskog konja".

Imenovanje se događa u trenutku kada je Crkva na raskršću sa tradicionalistima i reformatorima koji se trve oko tema poput istopolnih brakova i da li da se ženama dozvoli da postaju biskupi.

Otac petoro djece preživio je tragediju 1983. godine kada je njegova ćerka stradala u saobraćajnoj nesreći, događaj koji je opisao kao „mračan period“ koji je njega i njegovu suprugu približio bogu

Pohađao je elitni koledž Iton u koji su išli Kameron, gradonačlenik Londona Boris Džonson i britanski prinčevi Vilijam i Hari.

Otac petoro djece preživio je tragediju 1983. godine kada je njegova ćerka stradala u saobraćajnoj nesreći, događaj koji je opisao kao „mračan period“ koji je njega i njegovu suprugu približio bogu.

Velbi je radio u naftnoj industriji za kompanije „Enterprajz oil“ i „Elf akviten“. Od kako se pridružio crkvi bio je član vladine komisije koja je istraživala bankarske standarde nakon skandala sa međubankarskim kamatnim stopama libor. Govoreći na konferenciji u Cirihu prošlog mjeseca, Velbi je kritikovao banke kao „zagovornike anarhije“ i kazao da bi trebalo da budu duštveno korisnije nakon finansijske krize.

Kao novi nadbiskup Velbi će zarađivati 74.000 funti godišnje i živjeće u Staroj palati u Kanterberiju, na jugoistoku Engleske, i istorijskoj Lambet palati u Londonu. Nadbiskup će biti do penzionisanja u 70. godini ili dok ne odluči da se povuče.

Bonus video: