Hirurg nepotrebno operisao žene koje nisu bolovale od raka

"Dvije ozbiljne operacije i uklonjena dojka, zbog ničega. Bila sam van sebe od bijesa, sve kroz što sam prošla nije trebalo da se desi"
4 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 17:34h

Britanski hirurg Ijan Paterson je osumnjičen da je nepotrebno obavljao mastektomije na ženama koje je lagao da boluju od opasnog raka dojke. Vjeruje se da bi ukupan broj nepotrebno operisanih žena mogao da bude veći i od hiljadu.

Paterson, stručnjak za rak dojke, radio je u Birmingemu za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) i u još četiri bolnice. Trenutno je pod istragom Glavnog ljekarskog vijeća, a za njegov slučaj počela je da se interesuje i policije, piše Jutarnji list.

Ljekarska istraga koja je u toku, otkrila je da je Paterson nepotrebno operisao najmanje 450 žena koje su imale ciste i izrasline nepovezane sa rakom, ili benigne tumore koji se ne bi dalje širili.

On bi svaku od toh žena ubijedio da joj je život u opasnosti i da joj je neophodna hitna operacija.

Medicinski istražici sada posjećuju žrtve jednu po jednu, i obavještavaju ih da su navjerovatnije bile izložene nepotrebnoj operaciji.

U odvojenom dijelu istrage ispostavilo se i da je bez dozvole izvodio djelimične mastektomije na ženama koje jesu bolovale od raka. Koristio je svoju metodu "očuvanja dekoltea", koja bi ostavljala dio tkiva dojke nedirnut. Takvu metodu britanski zavod za javno zdravlje nikad nije odobrio, a vjeruje se da povećava šanse za ponovno pojavljivanje tumora.

"Rekao mi je da ću, ako ne odem na operaciju, dobiti rak dojke. Bila sam preplašena i pristala sam na operaciju"

Patersonu je 2007. godine zabranjeno da vrši takve operacije, a više od 700 pacijentkinja je pozvano u Nacionalnu zdravstvenu službu radi savjetovanja o daljoj terapiji.

Džejn Sejmor je prošla čak dvije nepotrebne operacije kod doktora Patersona. Pronašla je malu kvrgu u svojoj dojci 2006. i njen ljekar opšte prakse joj je preporučio Patersona.

Kako fotografije odstranjivanja dojki mogu biti pornografske? >>>

"Bio je vrlo šarmantan. Tako iskren, tako pun brige. Odmah sam mu povjerovala i odlučila da poslušam njegov savjet", rekla je ona britanskim medijima.

"Rekao mi je da ću, ako ne odem na operaciju, dobiti rak dojke. Bila sam preplašena i pristala sam na operaciju".

Dvije ozbiljne operacije i uklonjena dojka, zbog ničega

Kada su je obavijestili da postoje "nepravilnosti" u njenom liječenju i kada je saznala da nikad nije imala rak, da nikad nije bila u opasnosti, bila je šokirana.

Kvrga koju je napipala je bila benigna i nestala bi sama od sebe.

"Dvije ozbiljne operacije i uklonjena dojka, zbog ničega. Bila sam van sebe od bijesa, sve kroz što sam prošla nije trebalo da se desi. Uticalo je na cijelu moju porodicu. Sin mi je rekao da je bio u strahu za moje zdravlje svaki dan nakon moje prve operacije. To je bilo prije šest godina".

Paterson je trenutno pod privremenom zabranom obavljanja zdravstvene djelatnosti, do zaključenja istrage.

Službenici NHS-a navode da će 3. decembra biti uvedene nove procedure za kontrolu ljekara kako se ovakvi slučajevi ne bi mogli više ponoviti.

Bonus video: