Štrajk službenika evropskih institucija

Dio službenika evropskih institucija štrajkovao je danas u Briselu protiv predloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem budžetskom okviru Evropske unije
0 komentar(a)
EU personnel on strike over possible budget cuts, Foto: Rojter
EU personnel on strike over possible budget cuts, Foto: Rojter
Ažurirano: 08.11.2012. 17:29h

"Predviđena smanjenja troškova za administraciju su tolika da institucije neće moći ni da obavljaju svoju ulogu predviđenu evropskim ugovorima ni da sprovode odluke Savjeta i još manje će uspijevati da privuku kompentetno osoblje, poštujući geografsku ravnotežu", kaže se u saopštenju sindikata službenika u Savjetu EU.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Savjetu EU, dok je u Evropskoj komisiji odziv puno manji. Na popodnevnoj konferenciji za novinare, koja se svaki dan održava u Evropskoj komisiji nije bilo usluge prevoda zbog štrajka prevodilaca. Konferencije za novinare u Evropskoj komisiji mogu se pratiti svaki dan na engleskom i francuskom jeziku, a srijedom, kada zasjeda Komisija, prevod je osiguran na sva 23 službena jezika.

Sindikati ističu da cijeli budžet EU košta svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno.

Na troškove amdinistracije otpada šest posto evropskog budžeta, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega se polovina odvaja za plate. Oko 1,2 milijarde troši se na penzije.

Evropske institucije - Komisija, Savjet, Parlament, Sud pravde - zapošljavaju više od 40.000 ljudi, koji nemaju svi status službenika. Plate evropskih službenika kreću se od 2.650 eura bruto do 23.000 eura bruto koliko zarađuju povjerenici Evropske komisije.

U Evropskoj uniji trenutno se vodi oštra rasprava o Višegodišnjem budžetskom okviru za period 2014-2020. Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej sazvao je za 22. i 23. novembar vanredni samit na kojem bi se trebao postići dogovor o tom pitanju.

Evropska komisija je u svom predlogu budžeta za sedmogdišnje razdoblje predvidjela milijardu eura ušteda na troškovima za administraciju, ali neke zemlje članice traže da se to smanji čak za 15 milijardi eura.

Štrajk službenika evropskih institucija ne nailazi uvijek na podršku šire javnosti, koja na njih gleda kao na priveligovanu klasu u vremenima krize.

Bonus video: