Bivši trgovac naftom na čelu crkve Engleske?

Džastin Velbi (56), koji je doživeo meteorski uspon u hijerarhiji engleske crkve od kada je 1992. godine napustio svijet trgovine, biće prolašen za arhiepiskopa već sjutra
0 komentar(a)
Katedrala Kanterburi, Foto: Wikipedia
Katedrala Kanterburi, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 08.11.2012. 13:25h

Bivši naftaš koji je išao u školu sa premijerom Britanije Dejvidom Kameronom biće uskoro kanterberijski arhiepiskop duhovni vođa 80 miliona anglikanaca u svijetu.

Džastin Velbi (56), koji je doživeo meteorski uspon u hijerarhiji engleske crkve od kada je 1992. godine napustio svijet trgovine, biće prolašen za arhiepiskopa već sjutra, tvrde britanske novine, dok je Kameronov portptarol rekao da će imenovanje biti "uskoro".

Velbi, koji je pohađao isti elitni Iton koledž u koji su išli Kameron, gradonačlenik Londonda Boris Džonson i britanski prinčevi Vilijam i Hari, već je prihvatio poziciju, tvrdi "Dejli telegraf".

Kladionica "Vilijam Hil" prestala da je prima opklade o imenu budućeg arhiepiskopa u utorak pošto se preveliki broj ljudi kladio na Velbija.

"Za manje od sat vremena morali smo da smanjimo kvotu tri puta tako da smo odlučili da stavimo tačku na primanje opklada pošto znamo da je odluka već odavno trebalo da bude donijeta i izgleda da se pročulo o kome se radi", poručila je kladionica u saopštenju.

Velbi će zamijeniti ljevičarskog Rouana Vilijamsa koji je izjavio da će njegovom nasljedniku na čelu anglikanske crkve biti potrebna "građa vola i koža nilskog konja", navodi Rojters.

Velbi je protivnik homoseksualnih brakova, ali je za to da se ženama dozvoli da postaju biskupi, što su dva pitanja koja izazivaju najviše podjela u crkvi.

Novi arhiepiskop će zarađivati 74.000 funti (120.000 dolara) godišnje i živjeće u Staroj palati u Kanterberiju, na jugoistoku Engleske, i istorijskoj Lambet palati na obali rijeke u Londonu. On će biti poglavar do penzionisanja u 70. godini ili dok ne odluči da se povuče.

Bonus video: