Žestok sukob grčkih demonstranata s policijom

Grčki demonstranti koji su večeras izašli ispred zgrade parlamenta u znak protesta protiv oštrih mjera štednje, žestoko su se sukobili sa policijom, javila je američka agencija AP, navodeći da se na skupu okupilo oko 80.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 19:22h

Agencija AP izvještava o žestokim sukobima u kojima demonstranti bacaju na policiju molotovljeve koktele i kamenje, a ova uzvraća šok bombama, suzavcem i prvi put u nekoliko posljednjih godina vodenim topovima.

Unutar zgrade parlamenta, u kojoj poslanici večeras treba da glasaju o paketu mjera koji predviđaju uštedu od preko 13 milijardi eura do 2016. godine, uglavnom kroz smanjivanje plata i penzija i povećanje poreza, prekinuta je debata jer su zaposleni u parlamentu započeli štrajk zbog smanjivanja njihovih plata.

Nasilje je izbilo kada je manja grupa demonstranata pokušala da prođe barikade i uđe u zgradu parlamenta.

Agencija Rojters je javila da je parlament na kratko obustavio rad zbog štrajka zaposlenih u njemu, a opozicioni poslanici napustili salu u znak protesta.

Nakon pokušaja probijanja policijskog obezbjeđenja ispred parlamenta, u susjednim ulicama je mogao da se vidi dim i manje vatre.

Rojters je javio da se ispred parlamenta i okolnim ulicama okupilo oko 100.000 ljudi, da su pojedini uzvikivali „borba” i „oni piju našu krv”.

U Grčkoj je danas nastavljen generalni štrajk zbog novih mjera štednje a zemlja je drugi dan zaredom u skoro potpunom zastoju.

Najveći sindikati najavili su okupljanje i u nedjelju kada će parlament glasati o budžetu za 2013. godinu, a i protestno okupljanje 14. novembra, na dan evropskog globalnog protesta protiv oštrih mjera štednje, javila je grčka agencija ANA.

U Grčkoj je danas obustavljen javni prevoz, škole, banke i vladine ustanove nisu radile a smeće se gomila po ulicama.

Grčki poslanici večeras će glasati o paketu mjera koje predviđaju uštedu od preko 13 milijardi evra do 2016. godine, uglavnom kroz smanjivanje plata i penzija i povećanje poreza.

"Moramo glasati u korist mjera štednje"

Krhka koaliciona vlada Grčke je pred najtežom probom do sada: danas, drugog dana generalnog štrajka, skupština glasa o novim, bolnim mjerama štednje koje zahtijevaju povjerioci da bi pomogli Grčkoj da ne potone u bankrot

Očekuje se da će se mjere kojima će se uštedjeti 13,5 milijardi eura, provući kroz parlament poslije hitne jednodnevne rasprave. Ali, svaki glas protiv iz vladajućeg tabora ili uzdržan, mogao bi ozbiljno oslabiti koaliciju koju predvode konzervativci.

Sljedeća tranša kredita od 31,5 milijarde eura, od ukupno 240 milijardi, kasni već pet mjeseci, a bez nje, rekao je premijer Andonis Samaras, Grčkoj će 16. novembra nestati novca zbog čega bi morala da proglasi moratorijum na sva plaćanja. U tom slučaju vlada bi bila primorana da ponovo uvede staru valutu, drahmu.

Povratak na drahmu bi Grčku izgurao iz zone eura i izazvao haos u bankama, hiperinflaciju i pad deviznog kursa koji bi poništio vrijednost štednih uloga i čak i najosnovnije robu stavio van domašaja mnogih Grka. Uz to, ako Grčka bude prisljena da počne da štampa sopstvenu valutu, finansije cijele eurozone postaće nesigurnije jer bi tržište posumnjalo i u ostale zemlje tog bloka. Investitori bi počeli da povlače novac iz euro-regiona ili bi zahtijevali veće prinose da ga tamo zadrže.

"Moramo glasati u korist mjera štednje", rekao je poslanik konzervativne Nove demokratije Konstandinos Tasulas na početku današnje burne debate u skupštini i dodao: "To je naša dužnost".

Nove mjere štednje

Mjere o kojima se raspravlja obuhvataju velika nova smanjenja plata i penzija, povećanje poreza, penzionisanje sa 67 umjesto sa 65 godina, i to uz lakše otpuštanje zaposlenih i premještanje, uz prinudne odmore zaposlenih u državnom sektoru koji imaju trajni radni odnos.

Grčka ulazi u šestu godinu recesije, uz rekordnu nezaposlenost u EU, od 25 odsto. Opozicione stranke optužile su vladu da predloženim smanjenjem penzija i beneficija gazi Ustav, i požalili se da je predlog propisa o novim mjerama na nekoliko stotina stranica previše složen da bi se o njemu raspravljalo na samo jednoj sjednici.

"Ovo je ucjena", rekla je poslanica glavne opozicione koalicije, Radikalne ljevice (SYRIZA), Zoi Konstandopulu.

Početak debate koja treba da se glasanjem završi večeras u ponoć, bio je odložen jer su opozicione partije pozvale parlament da ocijeni da li je zakon u skladu s Ustavom. Zahtjev je sat kasnije odbačen pojedinačnim glasanjem 300 poslanika, uz prozivku.

Sve tri stranke koje su u kolaicionoj vladi, zajedno imaju 176 od 300 poslanika u skupštini, a potrebna je prosta većina da predlog prođe. Bez Demokratske ljevice, Samarasovi konzervativci i socijalisti imaju 160 glasova. Međutim, postoji opasnost da i neko od njihovih poslanika glasa protiv ili da se uzdrži prilikom glasanja.

Udruženje trgovaca Grčke je upozorilo da će nova smanjenja dodatno naškoditi potrošačima i državnoj potrošnji, i dovesti do zatvaranja još više trgovinskih radnji.

"Glasanje za mjere... biće posljednji udarac iscrpljenom i namučenom društvu", rekao je danas predsjednik Udruženja Vasilis Korkidis.

"U stvari, mjere će tržištu uskratiti posljednje rezerve likvidnosti koje bi preduzećima omogućile da održe bar minimalnu aktivnost", dodao je.

Čak i ako Skupština prihvati predlog propisa o mjerama štednje, nije jasno da li će narednu tranšu kredita Grčka dobiti na vrijeme da bi izgjegla proglašenje nelikvidnosti države 16. novembra koje je najavio Samaras. Uplata bi trebalo da bude odobrena na sastanku ministara finansija EU u ponedjeljak, 12. novembra.

Međutim, odluka ministara zavisi od izvještaja inspektora "trojke povjerilaca" - Evropske unije, MMF i Evropske centralne banke, koji ne može biti spreman do tada. U tom slučaju, EU ili ECB će možda morati da intervenišu nekom privremenom finansijskom pomoći.

Glasanje u Atini dolazi u vrijeme drugog dana 48-časovnog generalnog štrajka zbog kojeg ne rade javna uprava i preduzeća, u bolnicama je samo osnovno osoblje, za hitne slučajeve, zatvorene su škole. Gradski, međugradski i brodski saobraćaj ne radi do četvrtka, a avionski letovi se obustavljaju na po četiri sata zbog štrajka kontrolora.

Popodne se očekuju demonstracije pred Skupštinom, dok je danas grupa opštinskih službenika nakratko okupirala Ministarstvo uprave, a oko 40 uniformisanih policajaca protestovalo je ispred parlamenta.

U utorak je u centru Atine demonstriralo više od 35.000 ljudi. Najveći sindikati su pozvali na demonstracije ispred skupštine i u nedjelju uveče kada bi trebalo da se glasa o državnom budžetu za 2013. godinu.

Galerija

Bonus video: