OTPUTOVALA U LONDON

Merkel: Želim snažnu Veliku Britaniju unutar EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila jedanas u Briselu, uoči svog odlaska u London na sastanak s britanskim premijerom Kameronom da želi ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2019. 23:36h

"Želim da budem vrlo jasno: želim snažnu Veliku Britaniju unutar Evropske unije", rekla je kancelarka Merkel u Evropskom parlamentu, gdje je iznijela svoje poglede na budućnost EU i rješavanje sadašnje krize.

Merkel je odgovorila na istup zastupnika Najdžela Faragea iz protiveuropske Stranke za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, koji joj poručio da sastanak s Kameronom iskoristi kako bi mu poručila da zatraži "sporazumni razvod" od Evropske unije.

"Vjerujem da možete biti sretni na ostrvu, ali biti sam na svijetu ne čini vas sretnijim", odgvorila je Merkel. Merkel je iz Brisela otputovala u London, gdje će se večeras sastati s premijerom Kameronom.

Na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta, Merkelova je insistirala i da mora da se nastavi sa realizacijom ideje monetarne unije, uprkos ekonomskoj krizi.

Angela Merkel želi da lideri zemalja članica na samitu u decembru predlože rok od dvije ili tri godine, u kojem bi Uniji bila povjerena veća prava da interveniše u pitanjima koja se tiču nacionalnih budžeta.

Povodom nastojanja britanskog premijera Dejvida Kamerona da Brisel zadrži na distanci kada je riječ o unutrašnjim pitanjima članica, Merkelova je izjavila: "Učinićemo sve da Britaniju zdržimo u EU kao dobrog partnera".

Njemačka vlada mora da smanji potrošnju

Njemačka vlada mora da smanji potrošnju da bi svoj deficit stavila pod kontrolu jer privreda Njemačke slabi brže nego što se očekivalo, saopštila je danas grupa nezavisnih ekonomskih savjetnika.

Pivreda Njemačke će iduće godine porasti samo 0,8 odsto, jer i na nju utiče evropska dužnička kriza, upozoravaju njemački stručnjaci.

Vlada je u oktobru smanjila prognozu rasta za 2013. sa 1,6 odsto na 1,0 odsto. Ona ove godine očekuje privredni rast od 0,8 odsto. U godišnjem izvještaju grupa savjetnika je ocujenila da nedavni plan koalicione vlade Angele Merkel za povećanje javne potrošnje u oblasti socijalne zaštite pred poslaničke izbore iduće godine, "ide u pogrešnom smjeru" imajući u vidu znake finansijskih nevolja.

"Potrebno nam je znatno više ambicija u konsolidaciji budžeta", rekao je predsjednik grupe savjetnika Kristof Šmit novinarima poslije uručenja godišnjeg izvještaja od skoro 400 strana Angeli Merkel.

Vlada mora da pokaže veću disciplinu u potrošnji jer se izgledi pogoršavaju, dodao je. Panel ekonomskih savjetnika je takođe upozorio da vlade zemalja EU moraju nastaviti da rade na trajnom prevazilaženju dužničke krize, i to tako da Evropska centralna banka dobije istaknutu ulogu u tome.