Seks, novac i moć u Kremlju: Zašto je smijenjen ministar odbrane

Izvještavanje medija ukazuje da su Serdjukovljeve navodne preljube naljutile Viktora Zubkova
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 16:57h

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je juče ministra odbrane zbog korupcionaškog skandala, ali je intrigantna mješavina seksa, borbe za prevlast i vojnih osveta dominirala komentarima u Rusiji o tome šta je zapravo dovelo do pada čovjeka koji je nadgledao najradikalniju vojnu reformu u državi u posljednjih nekoliko decenija.

Smjena Anatolija Serdjukova je iznenađenje jer se smatralo da ovaj korpulentni političar ima blagoslov predsjednika za vojnu modernizaciju koja nije po volji generalima i proizvođačima oružja povezanim sa članovima Putinovog užeg kruga.

Intrigu pojačava činjenica da je Serdjukjov oženjen ćerkom jednog od Putinovih bliskih saradnika, bivšeg premijera koji vrši ogroman uticaj kao predsjedavajući državnog naftnog giganta Gasprom.

Izvještavanje medija ukazuje da su Serdjukovljeve navodne preljube naljutile Viktora Zubkova i da su jedan od razloga za smjenu.

Međutim, većina eksperata smatra da je u osnovi Putinove odluke borba za prevlast iza scene.

Serdjukov predvodi kampanju za drastično smanjenje broja oficira i reformu zastarjele vojne strukture u cilju kreiranja manjih snaga koje bi mogle povratiti izblijedjelu vojnu slavu Rusije.

Izričito je zahtijevao veći kvalitet i manje cijene od vojne industrije, ugrožavajući moćne poslovne interese.

Vjeruje se da je to pokrenulo unutrašnju borbu u kojoj su saveznici vodećih proizvođača oružja u Kremlju skovali zavjeru za rušenje Serdjukova.

„Naljutio je lidere vojne industrije, odbijajući da potpiše nove ugovore dok cijene ne učine potpuno transparentnim“, rekao je Aleksandar Golc, nezavisni vojni ekspert iz Moskve. „Poručio im je da će vojska kupiti oružje koje joj je potrebno, a ne ono koje oni žele da prodaju.“

Dmitrij Trenjin, direktor moskovskog Karnegi centra, izjavio je za Asošiejtid pres da je Serdjukov stekao moćne neprijatelje potezima u cilju „promjene samih temelja ruskog vojnog sistema“. Među njima je zamjenik premijera Dmitrij Rogozin, koji kontroliše vojnu industriju.

Putin je ovu odluku objavio na sastanku sa gubernatorom Moskovske oblasti Sergejem Šojguom, kojeg je imenovao za novog ministra. Neki analitičati predviđaju da bi Šojgu mogao zauzeti manje radikalni pristup vojnoj reformi.

Ne navodeći puno detalja, predsjednik je svoju odluku povezao sa istragom koju je prošlog mjeseca najavilo glavno državno istražno tijelo povodom prodaje vojne imovine, uključujući nekretnine.

Istražna komisija je saopštila da je državi pričinjena šteta od tri miliona rubalja (95 miliona dolara) u samo nekoliko ispitanih slučajeva.

Navodi o korupciji prvi put su se pojavili prošlog mjeseca i odnose se na Oboronoservis, državnu kompaniju u čijoj nadležnosti je, između ostalog, servisiranje vojnih letjelica i izgradnja vojnih postrojenja.

U okviru Serdjukovljevih reformi je otpušteno čak 200 hiljada oficira, rasformirane vojne jedinice a veliki dio nedidirljive vojne imovine je prešao u civilno vlasništvo.

„Stekao je moćne neprijatelje prekidom kupovine zastarjelog oružja“, rekao je Igor Korotčenko

Pod njegovom upravom, vojska je kupila francuske amfibijske jurišne brodove, izraelske bespilotne letjelice, italijanska oklopna vozila i ostalo naoružanje iz inostranstva, što je šamar bez presedana ruskom vojnom industrijskom kompleksu.

„Stekao je moćne neprijatelje prekidom kupovine zastarjelog oružja“, rekao je Igor Korotčenko, penzionisani pukovnik, koji sada uređuje časopis Nacionalna odbrana.

Ministarstvo odbrane ima veliku moć u Rusiji. Svake godine usmjerava milijarde dolara kroz moćnu vojnu industriju, koja je drugi najveći izvoznik oružja u svijetu.

Serdjukov je kontrolisao makar četvrtinu budžeta i mnogi su željeli dio tog kolača.

Korotčenko je ocijenio da je ključni razlog za smjenu raspodjela 23 biliona rubalja (726 milijardi dolara) koje Kremlj planira da potroši na kupovinu novog oružja do kraja decenije.

Korupcija je decenijama endemska pojava u ministarstvu odbrane. Glavni vojni istražitelj prošle godine je saopštio da je petina budžeta ukradena ili pronevjerena.

O Serdjukovljevom padu se spekulisalo godinama, ali da je do sada uživao Putinovu podršku. Putin je odobrio i javno pohvalio Serdjukovljeve reforme, a neki posmatrači se slažu da će one biti nastavljene, iako sporije, pod upravom njegovog nasljednika.

Neki, pak, upozoravaju da će se Šojgu suočiti sa jakim pritiskom vrha da zauzme manje radikalan pristup reformi vojske.

Nakon raspada SSSR, Šojgu (57) je oformio i od 1994. do 2012. rukovodio Ministarstvom za vanredne situacije, koje u Rusiji važi za jedno od najefikasnijih. Godinama je jedan od najpopularnijih političara.

Napredovao zahvaljujući moćnom tastu

U okviru istrage o korupciji izvršen je pretres stana Jevgenije Vasiljeve, visoke zvaničnice Oboronoservisa, koja je nekada bila bliska Serdjukovljeva saradnica u ministarstvu odbrane.

Serdjukov je navodno bio u stanu sa Vasiljevom kada je došla policija – što je podstaklo priču o aferi. U stanu 33-godišnje Vasiljeve nađene su vrijedne slike, rijetki antikviteti i više od sto skupih prstenova.

Agencija Interfaks je javila da je Vasiljeva napustila zemlju. Serdjukov, bivši prodavac namještaja, ušao je u javnu službu kao poreski službenik. Brzo je postao šef ruske poreske službe prije nego što je imenovan za ministra odbrane 2007.

Ruski mediji su spekulisali da je napredovao tako munjevito zato što je Zubkovljev zet. Zubkov je Putinov čovjek od povjerenja iz vremena kada su živjeli u Sankt Peterburgu. Bio je premijer 2007-2008.

Galerija

Bonus video: