Putin: Samit Trampa i Kima smanjio prijetnju velikog vojnog sukoba

Na sastanku s predsjednikom parlamenta Sjeverne Koreje Kim Jong Namom u Kremlju, Putin je rekao da Rusija "pozdravlja i izuzetno vrednuje" samit predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, održan u utorak u Singapuru
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2018. 16:03h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas da je samit lidera SAD i Sjeverne Koreje smanjio prijetnju vojnog sukoba velikih razmjera.

Na sastanku s predsjednikom parlamenta Sjeverne Koreje Kim Jong Namom u Kremlju, Putin je rekao da Rusija "pozdravlja i izuzetno vrednuje" samit predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, održan u utorak u Singapuru.

Naveo je da su tenzije u vezi sa Sjevernom Korejom "zabrinule cio svijet jer bi mogle da imaju ozbiljne posledice, uključujući veliki vojni sukob", navodi Asošiejted pres.

Sastanak Trampa i Kima, dodao je ruski lider, pomogao je "da se zaustavi taj nepovoljan scenario i povećaju izgledi za rješavanje svih problema mirnim i diplomatskim sredstvima".

Kim Jong Nam je predsjedniku Rusije predao pismo Kim Džong Una, kog je Putin danas ponovo pozvao da posjeti Rusiju.

"Želio bih da potvrdim naš poziv drugu Kim Džong Unu da posjeti Rusiju", rekao je Putin Kim Jong Namu.

Putin je rekao da je jedna od mogućnosti za taj susret i Istočni ekonomski forum u Vladivostoku, na Dalekom istoku, koji će ove godine biti održan od 11. do 13. septembra, prenosi Frans pres.

Poziv da posjeti Rusiju Kim Džong Unu je već prenio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom njihovog susreta krajem maja.

Istorijski samit Trampa i Kima završen je potpisivanjem zajedničkog dokumenta u kojem se Kim Džong Un obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", ali se ne pominje "potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile prije sastanka. Tramp je rekao da će SAD obustaviti zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom koje je opisao kao "veoma provokativne".

Bonus video: