Merkel prima 17 hiljada mjesečno, opozicija smatra da to nije dovoljno

"Ne smatram da je normalno da njemački kancelar zarađuje manje od direktora prosječne štedionice"
6 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2012. 18:24h

Lider opozicionih Socijaldemokrata Njemačke (SPD), Zigmar Gabriel, ocijenio je da kancelarka Angela Merkel ne zarađuje dovoljno jer je njena bruto-plata kao šefice Vlade 17.000 eura mjesečno.

"Ne smatram da je normalno da njemački kancelar zarađuje manje od direktora prosječne štedionice", rekao je Gabrijel za nedjeljno izdanje "Frankfurter alemajne cajtunga".

Kancelarka i ministri su maja odobrili prvo povećanje svojih plata poslije dvanaest godina. Plate kancelara, ministara i državnih sekretara trebalo bi da se povećaju za 5,7 odsto, u tri doze do avgusta 2013.

Angela Merkel koja je na dužnosti od sredine 2005. godine, trebalo bi tako da do polovine 2013. godine dobija po oko 17.016 eura bruto mjesečno. Ali, pošto je ona i poslanik, dobija po ukupno 23.000 eura bruto mjesečno, kaže sstampa.

Socijaldemokratski kandidat za kancelara na izborima 2013, Per Stajnbrik nedavno je priznao da je držao plaćena predavanja što je izazvalo kritiku u Njemačkoj.

Njemačka kancelarka izjavila je da će duzzniccka kriza u Evropi trajati još najmanje pet godina.

Kriza u Evropi još najmanje 5 godina

Merkel je rekla da je Evropa na pravom putu da prevaziđe krizu, ali "griješi svako ko misli da to može da bude riješeno za godinu ili dvije".

Ekonomska kriza zahvatila je prije dvije godine evropske zemlje koje su bile prezadužene, posebno Grčku koja, da bi dobila međunardonu pomoć i izbegla bankrot, mora da sprovede oštre mjere štednje koje zahtijevaju druge zemlje eurozone, uključujući Njemačku.

Merkel je na regionalnom sastanku svoje Hrišćansko-demokratske partije rekla da je sada vrijeme za "malo strogosti" jer u suprotnom, kako je upozorila, Evropa neće moći da privuče investicije.

Bonus video: