Medvedev: Članicama Pusi Rajota nije mjesto u zatvoru

Već su dovoljno vremena provele u zatvoru, to je dovoljno", kazao je Medvedev
2 komentar(a)
Pussy riot, Foto: Abc.net.au
Pussy riot, Foto: Abc.net.au
Ažurirano: 02.11.2012. 13:53h

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da dvije članice grupe "Pusi Rajot", osuđene na dvije godine zatvora zbog molitve protiv predsjednik Vladimira Putina, ne bi trebalo da budu zatvorene, prenose ruske agencije.

"Da sam ja bio sudija, ne bih ih smjestio u zatvor. Jednostavno jer smatram da nije pravedno da budu lišene slobode. Već su dovoljno vremena provele u zatvoru, to je dovoljno", kazao je Medvedev.

Premijer je to rekao u odgovoru na pitanje o eventualnom prijevremenom oslobađanju 22-godišnje Nadežde Tolokonjikove i 24-godišnje Marije Alehine.

Medvedev je ponovio da su članice grupe njemu lično "veoma nesimpatične"

Medvedev je naglasio da to pitanje nije u njegovoj, već u nadležnosti sudova i advokata osuđenih.

"Oni imaju pravo da podnesu novu žalbu i mislim da će to uraditi. A sud ima pravo da je detaljno ispita i donese odluku", kazao je.

Medvedev je ponovio da su članice grupe njemu lično "veoma nesimpatične". U septembru je kazao da mu je "muka" od grupe "Pusi Rajot", ali i ocijenio "nepotrebnim" i "strogim" da njene članice ostanu u zatvoru.

Poslate u radne kolonije

Dvije članice grupe "Pusi Rajot" poslate su krajem prošlog mjeseca u radne kolonije, stotine kilometara daleko od Moskve.

Informacija da su dvije mlade žene poslate u radne kolonije, izazvala je oštar protest njihovih pristalica

Nadežda Tolokonjikova poslata je u region Mordovija (udaljen 500 kilometara od Moskve), a Marija Aljohina u region Perma (oko 1.400 kilometra od Moskve).

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta na po dvije godine zatvora zbog huliganstva, pošto su u hramu Hrista Spasitelja otpjevale pjesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Pošto su uložile žalbu, presuda Tolokonjikovoj i Aljohinoj je potvrđena 10. oktobra, a Jektarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu. Tolokonjikova i Aljohina su tražile da im se dozvoli da kaznu izdržavaju kada njihova djeca, stara četiri odnosno pet godina, porastu, ali je njihov zahtjev odbijen.

Informacija da su dvije mlade žene poslate u radne kolonije, izazvala je oštar protest njihovih pristalica koji su naglasili da su te kolonije poznate po strogom režimu i nasilju.

Bonus video: