Bordel u ruskom manastiru

Moskovska policija je saopštila da su vlasnici bordela dva puta upozoreni i da su ih zamolili da ugase „posao“ ili da se suoče sa pravdom
41 komentar(a)
Manastir Sretenski, Foto: Wikipedia.org
Manastir Sretenski, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 31.10.2012. 20:54h

Ruska pravoslavna crkva svim silama pokušava da umiri medijsku oluju nastalu pošto je policija otkrila bordel u odajama jednog od najuglednijih manastira u Moskvi.

„Hotel za ljubavnike“ poslovao je u zgradi koja pripada manastiru Sretenski, drevnoj instituciji u blizini sjedišta Federalne službe bezbjednosti. Prilikom racije, uhapšene su dvije prostitutke iz Ukrajine i Tadžikistana.

Moskovska policija je saopštila da su vlasnici bordela dva puta upozoreni i da su ih zamolili da ugase „posao“ ili da se suoče sa pravdom.

Policija razmišlja o pokretanju krivičnog postupka zbog prostitucije i organizovanog kriminala. Odgovorni bi mogli provesti do pet godina u zatvoru, javio je „Moskou tajms“.

Reputacija ove institucije očigledno je bila dobro poznata. Sedam soba „hotela za ljubavnike“ iznajmljivale su se po satu, a najjeftinija tarifa iznosila je 1.750 rubalja (40 eura), prenijeli su moskovski mediji.

Osnovan 1395, manastir Sretenski je jedna od najstarijih vjerskih institucija u gradu. Legenda govori da je manastir osnovan na mjestu na kojem su Moskovljani našli čudotvornu ikonu Djevice Marije donijetu iz susjednog grada Vladimir kako bi spasla Moskvu od Tamerlanove armije.

Prema pisanju britanskih medija, vjeruje se da je starješina manastira, arhimandrit Tihon, lični duhovni savjetnik predsjednika Vladimira Putina. Otac Tihon je kritikovao, kako je nazvao, „medijsku senzaciju“, rekavši za jedan državni kanal da se „hotel za ljubavnike“ nalazi u zgradi koja je tek od nedavno u vlasništvu crkve, i da je jedan od uslova njene prodaje Crkvi bilo premiještanje pomenutog biznisa. Čak se našalio rekavši da je crkva „srećna“ što je to pitanje konačno riješeno.

Bonus video: