UGROŽENI RADNICI

Britanija strahuje od novog talasa istočnoevropskih imigranata

Rumuni i Bugari trenutno imaju ograničena prava što se tiče boravka u Britaniji, otkako su ušli u Evropsku niju 2007
2 komentar(a)
Britanija, imigracija, Foto: Guardian.co.uk
Britanija, imigracija, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 29.10.2012. 08:44h

Velikoj Britaniji prijeti novi talas imigranata iz istočne Evrope, koji će britanske radnike ostaviti bez posla, upozorili su stručnjaci, prenosi “Telegraf”.

Godine 2014. u Britaniji će steći pravo na život i rad 29 miliona Bugara i Rumuna.

Stručnjaci kažu da bi to moglo da dovede do značajnog porasta pridošlica, kao i kada su Poljska i druge istočnoevropske zemlje dobile ista prava 2004, s tim što sada situaciju otežava i ekonomska kriza.

Rumuni i Bugari trenutno imaju ograničena prava što se tiče boravka u Britaniji

Hrvatska će se takođe priključiti Evropskoj uniji 2013, ali sa populacijom od svega četiri miliona malo je vjerovatno da će doći do velikog priliva u Britaniju, a takođe će biti podvrgnuta tranzicionim kontrolama, naveo je "Telegraf".

 Vlada ne iznosi zvanične procjene

Rumuni i Bugari trenutno imaju ograničena prava što se tiče boravka u Britaniji, otkako su ušli u Evropsku niju 2007, ali ta ograničenja će biti ukinuta 31. decembra 2013, nakon čega će moći slobodno da se kreću u zemlji.

Kritičari vjeruju da je vladino oklijevanje da objavi procjenu posljedica neviđenog potcjenjivanja broja imigranata

Ta ograničenja će biti ukinuta u vreme rastuće političke tenzije oko odnosa Britanije sa Evropom i dileme da li pravilo o slobodi kretanja smanjuje Britancima šanse da nađu posao.

Britanska vlada nije iznijela zvanične procjene koliko bi Bugara i Rumuna moglo da uđe u Britaniju nakon ukidanja ograničenja i navodi da je većina onih koji su htjeli da dođu vjerovatno već stigli i rade na crnom tržištu.

Kritičari vjeruju da je vladino oklijevanje da objavi procjenu posljedica neviđenog potcjenjivanja broja imigranata u prethodnom talasu 2004. Uprkos tadašnjoj vladinoj procjeni da će u zemlju stići manje od 20.000 imigranata, čak oko 669.000 iz osam istočnoevropskih zemalja imalo je radno mjesto u Britaniji 2011, pokazali su podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Veliki potencijal za imigraciju

Više od 130.000 imigranata iz Rumunije i Bugarske živi u Britaniji, koja je pored Španije, Grčke i Njemačke jedna od najpopularnijih destinacija za Bugare. Iz rumunske ambasade u Londonu navode da su Španija i Italija privukle 80 odsto njihovih imigranata.

"Kad su Poljska i druge istočnoevropske zemlje ušle u EU, došlo je do neočekivanog talasa migracije i oko milion njih sada živi u Britaniji"

Sada bi loše stanje u Grčkoj i Španiji, usljed finansijske krize, moglo da privuče još veći broj imigranata u Britaniju.

Stručnjaci se slažu da će broj imigranata porasti nakon ukidanja ograničenja Rumuniji i Bugarskoj i upozoravaju da će to imati negativne posljedice na britansko tržište rada.

"Potencijal za imigraciju je ogroman, jer je riječ o siromašnim zemljama koje imaju skoro 30 miliona stanovnika. Kad su Poljska i druge istočnoevropske zemlje ušle u EU, došlo je do neočekivanog talasa migracije i oko milion njih sada živi u Britaniji. Vjerovatno će se slično ponoviti sa Rumunijom i Bugarskom", naveo je profesor ekonomije Univerziteta Kembridž Robert Routorn.

Preporučujemo za Vas