Drugi krug izbora u Litvaniji: Izvjesna pobjeda opozicije

Konzervativci premijera Kubiliusa, koji su na vlasti bili u protekle 4 godine, kažnjeni su za svoju nepopularnu politiku štednje i u prvom krugu su osvojili 13 mjesta
0 komentar(a)
Andrius Kubilius, Foto: Pasauliolietuvis.com
Andrius Kubilius, Foto: Pasauliolietuvis.com
Ažurirano: 28.10.2012. 10:54h

Birališta u Litvaniji otvorena su jutros za drugi krug parlamentarnih izbora, dvije nedjelje nakon što je opozicija osvojila prvi krug, koji su konzervativci dosadašnjeg premijera Andriusa Kubilijusa izgubili.

Opoziciona Laburistička stranka Viktora Uspaskiša osvojila je u prvom krugu 18 mjesta u parlamentu.

Socijaldemokrate Algirdasa Butkevicijusa, bivšeg ministra finansija, koji je kandidat za novog premijera, imaju 16 mjesta a njihov potencijalni koalicijski partner Red i pravda, šest mjesta.

Konzervativci Patriotske unije - Litvanskih demohrišćana dosadašnjeg premijera Kubilijusa, koji su na vlasti bili u protekle četiri godine, kažnjeni su za svoju nepopularnu politiku štednje i u prvom krugu osvojili su 13 mjesta.

Ljevica je obećala podizanje minimalne plate od 437 eura, progresivno povećanje poreza na dohodak i obnovu odnosa s Rusijom

Tokom predizborne kampanje, ljevica je između ostalog obećala podizanje minimalne plate od 437 eura, progresivno povećanje poreza na dohodak i obnovu odnosa sa Rusijom.

U Litvaniji se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sistemom u dva izborna kruga.

Bonus video: