Parlamentarni izbori u Ukrajini: Ankete favorizuju Janukoviča

Cenzus bi trebalo da pređe 5 stranaka, a Janukovičeva partija bi, prema istraživanjima, trebala da dobije od 23% do 33% glasova
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 10:34h

U Ukrajini su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima koje će pažljivo posmatrati zapadne zemlje zabrinute zbog pada demokratskih standarda u Ukrajini i na kojima se očekuje pobjeda vladajuće Partije regija predsjednika države Viktora Janukoviča.

Bez Julije Timošenko, muze Narandžaste revolucije iz 2004. godine, a danas zatvorenice, ali zato s dvojicom slavnih sportista kao kandidatima opozicije, birači su danas pozvani da izaberu novi parlament Ukrajine, koja je izmučena korupcijom i dubokim podjelama na proruski istok i zapad okrenut Evropi.

Prvi veliki izbori nakon 2010. godine, kad je pobijedio Viktor Janukovič, "ispit su demokratske angažovanosti Ukrajine", kazali su šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File.

Za novi petogodišnji mandat u parlamentu od 450 mjesta kandidovalo se 5.200 kandidata.

Opozicionoj stranci "Udar" Vitalija Klička predviđa se do 17%; opozicionom savezu u kojem je i stranka Julije Timošenko predviđa se 15-24%, a komunistima 9-13%

Izborni cenzus bi trebalo da pređe pet stranaka, među kojima bi Partija regija predsjednika Janukoviča, prema istraživanjima javnog mnjenja, trebala da dobije od 23 do 33 odsto.

Opozicionoj stranci "Udar" slavnog boksera Vitalija Klička predviđa se do 17 odsto glasova.

Opozicionom savezu u kojem je i stranka Domovina Julije Timošenko predviđa se od 15 do 24 odsto glasova, a komunistima 9 do 13 odsto.

Nacionalistička Svoboda mogla bi da dobije do 6 odsto.

Galerija

Bonus video: