OŠTAR NAKON PRESUDE

Berluskoni zaprijetio rušenjem vlade

U govoru koji je održao u jednoj od svojih vila, Berluskoni kazao da su sudije diktatori i da Italija nije demokratija
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 10:24h

Na presudu za utaju poreza, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni odgovorio je otvorenim napadom na vladu Marija Montija, upozorivši da bi joj njegov blok desnog centra mogao uskratiti povjerenje zbog onoga što smatra kontraproduktivnim fiskalnim reformama.

"Moramo biti svjesni činjenice da inicijativa ove vlade znači produžetak spirale recesije za našu ekonomiju", rekao je Berluskoni.

Berluskoniju je zabranjeno bavljenje nekom državnom funkcijom pet godina ali s obzirom na to da ona nije pravosnažna dok se ne iscrpe žalbe, on će moći da se kandiduje na narednim izborima

Agencije su prenijele da je bivši premijer u jednoj od svojih vila održao 50-minutni govor, povremeno ostajući bez daha, a još 40 minuta je odgovarao na pitanja, dan nakon što ga je sud u Milanu osudio na četiri godine zatvora, u slučaju starom deceniju a koji se odnosi na kupovinu TV prava za njegovo medijsko carstvo Mediaset.

Sud je ubrzo preinačio kaznu na godinu zbog zakona o amnestiji koji je 2006. usvojila ljevičarska vlada Romana Prodija.

Malo je vjerovatno da će završiti u zatvoru s obzirom na njegove godine i mogućnost da slučaj zastari prije završetka žalbenog procesa.

Prema odluci suda u Milanu, Berluskoniju je zabranjeno bavljenje nekom državnom funkcijom pet godina ali s obzirom na to da ona nije pravosnažna dok se ne iscrpe žalbe, on će moći da se kandiduje na narednim izborima.

Osjeća "obavezu" da ostane u politici

U intervjuu koji je dao za TG5, jedan od kanala u vlasništvu Mediaseta, rekao je da osjeća "obavezu" da ostane u politici i nije isključio mogućnost da se kandiduje za parlament.

Uskraćivanje podrške vladi moglo bi izazvati politički haos u Italiji uoči opštih izbora sljedećeg aprila.

"Zajedno sa mojim saradnicima, narednih dana ću odlučiti da li je bolje da odmah uskratimo povjerenje ovoj vladi ili da je i dalje podržavamo, s obzirom na zakazane izbore".

Montijevu tehnokratsku vladu podržavaju lijevi centar, desni centar i centar. Izgubiće većinu i moraće da se povuče ako joj podršku uskrati cijeli desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Narod slobode (PDL), piše Rojters.

Monti je preuzeo funkciju premijera u novembru. Uveo je povećanje poreza, smanjenje potrošnje i penzijsku reformu da bi smanjio javni dug koji iznosi 126 odsto BDP-a, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. Stezanje kaiša, koje teško pogađa narod, znatno je smanjilo troškove zaduživanja Italije.

Nezaposlenost u Italiji je porasla na 10,7 odsto a sindikati su zaglavljeni u sporu sa kompanijama oko zatvaranja fabrika i otpuštanja radnika.

Desetine hiljada Italijana marširale su 27. oktobra kroz Rim, kada su neki gađali jajima i crtali grafite u znak protesta protiv Montijevih mjera štednje.

Kao svoju jedinu grešku u prošlosti Berluskoni je naveo to što nije obezbijedio ubjedljiviju parlamentarnu većinu na izborima 2008.

Monti je prvo rekao da se neće kandidovati na narednim izborima, ali je nedavno poslao signal da bi pod odgovarajućim uslovima mogao ostati još jedan mandat. Podržao ga je čak i Berluskoni, kada je nedavno rekao da se neće vraćati u politiku.

Ali, situacija se očigledno promijenila nakon što je medijski tajkun 26. oktobra dobio najstrožu kaznu od četvorice kooptuženih za šemu naduvanja cijena koje je Mediaset plaćao za TV prava preko ofšor kompanija a razliku stavljao u džep.

Berluskoni je rekao da je presuda „apsurdna“ i da država, ako ne može računati na nepristrasne sudije, prestaje da bude demokratija.

Njegov govor je na momente bio ličan, kao kada je osudio sada već poznato podsmijavanje od strane njemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, koje je Silvio nazvao "pokušajem uništenja mog međunarodnog kredibiliteta“, prenio je AP.

On je okrivio Merkel za mnoge nevolje Italije a Montijevoj vladi zamjera i to što slijedi "hegemonističku" ekonomsku politiku Njemačke.

Kao svoju jedinu grešku u prošlosti naveo je to što nije obezbijedio ubjedljiviju parlamentarnu većinu na izborima 2008.

Istakao je koliko je vremena i novca potrošio za svoju odbranu na suđenjima koja su, kako tvrdi, zasnovana na neodrživim dokazima.

Politička uloga Berluskonija, čije su „bunga bunga“ žurke sa djevojakama koje teže da postanu starlete, postale ozloglašane širom svijeta, uglavnom je bila marginalna pošto je dao ostavku, ali je i dalje dominantna figura u PDL-u.

Podrška koju uživa u javnosti je znatno opala nakon niza seksualnih i političkih skandala.

Strastvena veza sa Darinom Pavlovom

Darina Pavlova, udovica kontroverznog bugarskog tajkuna Ilije Pavlova, iznenada je odlučila da potvrdi glasine o strastvenoj aferi sa bivšim premijerom Italije.

Ona je italijanskom nedjeljniku „Ođi" otkrila da je Berluskonija upoznala prije osam godina u Vašingtonu te da su ubrzo nakon toga započeli ljubavnu vezu.

Kazala je da je njihova prva noć bila nezaboravna.

"Nikada tu noć neću zaboraviti. Bilo je nevjerovatno", rekla je.

Pavlova, čiji je suprug ubijen u mafijaškom obračunu u martu 2003, kaže da se od brojnih Berluskonijevih ljubavnica razlikuje po tome što samo želi da sačuva njihovu ljubav, koja se, kako tvrdi, temelji na povjerenju i poštovanju.

Otkrila je da se u posljednje vrijeme razočarala zbog osoba sa kojima bivši premijer privatno provodi vrijeme. Pavlova živi u Rimu, u luksuznom apartmanu u centru grada.

Galerija

Preporučujemo za Vas