Al Kaida planirala napad otrovnim kremama

Islamistička grupa uhapšena nedavno u Velikoj Britaniji otkrila nove metode za terorističke napade. Prilikom hapšenja otkriveni i ruksaci sa eksplozivom spremljeni za bombaše samoubice.
2 komentar(a)
Irsan Naseer, Al kaida, Foto: Reuters
Irsan Naseer, Al kaida, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2012. 18:18h

Islamistička grupa uhapšena prije godinu dana u britanskom gradu Birmingemu planirala je masovni napad otrovnim kremama koje su planirali da premažu kvake parkiranih automobila širom Velike Britanije.

"Svako ko bi dodirnuo golom rukom ovu kremu, pao bi mrtav u sljedećih pet minuta jer otrov brzo prodire kroz kožu", rekao je vođa grupe Irsan Naseer u tajno snimljenom telefonskom razgovoru koji je danas dospio u javnost.

Naseer je uputstva za pripremanje tih smrtonosnih krema, koje nije moguće vidjeti kada se premažu preko automobilske kvake, dobio u Pakistanu gdje je bio na obuci u jednom od tajnih kampova Al kaide. Prije nego što su uhapšeni planirali su da izvedu i osam bombaških samoubilačkih napada, što potvrđuju i ruksaci napunjeni eksplozivom otkriveni pri hapšenju članova ove terorističke ćelije.

"Prema podacima koje je policija prikupila tajnim snimanjem, cilj ove terorističke ćelije bio je da premaše broj od hiljadu žrtava širom Velike Britanije", potvrdilo je tužilaštvo na sudskom procesu teroristima.

Bonus video: