Turci vole Balkan zbog TV serija, u Crnoj Gori žele da vide Kotor i Budvu

"Tako je lijepo ovdje, nisam mogao naći bolji način za odmor od ovoga. Htjeli smo da vidimo kakav je život ovdje. Oduševljen sa ljudima, istorijom, arhitekturom..."
242 pregleda 20 komentar(a)
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Kotorska svakodnevnica, Kotor, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 26.10.2012. 18:11h

Hiljade Turaka ovogodišnji Kurban bajram provodi na Balkanu, gdje su posjetili Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Hrvatsku, piše SETimes.

Oko 10.000 Turaka je u Dubrovniku, u Hrvatskoj, dok je ostalih 5.000 rasuto po regiji.

"Tri dana smo bili u Makedoniji, odakle smo pošli u Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku", kaže Izet Jildas, vodič iz Istanbula, dodajući da je samo preko njegove agencije preko hiljadu turista iz Turske došlo na Balkan.

Među njima je dosta onih koji žive u turskom dijelu Kipra. Mehmed Adilj (73) kaže da je oduševljen onim što je vidio na Balkanu, a posebno mu se dopadaju Ohrid i Sarajevo.

"Tako je lijepo ovdje, nisam mogao naći bolji način za odmor od ovoga. Htjeli smo da vidimo kakav je život ovdje. Oduševljen sa ljudima, istorijom, arhitekturom...", rekao je on.

Adilj kaže da je Balkan upoznao kroz turske TV serije, jer su neke od njih snimane na tom području.

Za Turke je odmor na Balkanu prihvatljiv jer je Balkan jeftiniji od Turske. Neki proizvodi, navode oni, ovdje koštaju upola manje nego u njihovoj državi

Za Turke je odmor na Balkanu prihvatljiv jer je Balkan jeftiniji od Turske. Neki proizvodi, navode oni, ovdje koštaju upola manje nego u njihovoj državi. Turska je sa Balkanom povezana kroz istoriju i kulturu iz vremena Osmanskog carstva. Turistički radnici navode da su Turci zainteresovani za krajeve kojima je Turska nekada vladala.

"Mnogi turski državljani imaju korijene na Balkanu i oni imaju veliku želju da vide gdje su rođeni njihovi preci rođeni", kaže Turkan Sandžaka, turistički agent iz Istanbula.

"Mnogo je onih koji potiču iz Makedonije, čije su porodice prije mnogo godina preselile u Tursku. Osim Makedonije, oni žele da posjete Prištinu i Prizren na Kosovu, jer mnogi od njih imaju korijene tamo. Zainteresovani su i za Budvu i Kotor u Crnoj Gori, te Sarajevo u BiH", kazao je on.

Bonus video: