Porast "lažnih azilanata" s Balkana: EU razmatra ukidanje vizne liberalizacije

"Ne želimo da govorimo o Srbiji ili Makedoniji, jer je to pitanje koje se može ticati ubuduće i Jermenije, Gruzije, Azebejdžana, Ukrajine"
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 15:43h

Švedski ministar za migracije i azil Tobijas Bilstrem izjavio je da će Savjet ministara Evropske unije danas u Luksemburgu razmotriti "priliv lica sa Zapadnog Balkana koja neosnovano traže azil" u zemljama EU, zloupotrebljavajući slobodu putovanja bez viza.

Ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU će, po riječima Bilstrema, razmotriti "usvajanje mehanizma za privremeno ukidanje vizne liberalizacije", kao i načine kako da se izbjegne priliv lažnih azilanata.

Švedski ministar je naveo da su tu po srijedi manjinska prava i ekonomski razlozi. "Ne želimo da govorimo o Srbiji ili Makedoniji, jer je to pitanje koje se može ticati ubuduće i Jermenije, Gruzije, Azebejdžana, Ukrajine", dodao je.

Bilstrem je podvukao da je to važno i za sve druge zemlje koje bi tražile da dobiju režim ulaska bez viza na teritoriju EU.

"Moramo razmotriti kako pospješiti manjinska prava u tom regionu s ciljem da se izbjegne stavljanje na snagu mehanizma privremenog ukidanja vizne liberalizacije", kazao je Bilstrem

U Švedskoj je otkako je 2009. uvedena vizna liberalizacija 15.000 lica zatražilo azil, u ogromnoj većini potpuno bez osnova, a tokom 2010. najviše onih koji su tražili azil bilo je iz Srbije, i to više nego, recimo, iz Somalije i Avganistana, rekao je švedski ministar.

Bilstrem je podvukao da je pitanje "lažnih azilanata" veoma važno i kao "problem manjina na Zapadnom Balkanu".

"Moramo razmotriti kako pospješiti manjinska prava u tom regionu s ciljem da se izbjegne stavljanje na snagu mehanizma privremenog ukidanja vizne liberalizacije", dodao je.

Ministri EU će popodne razmotriti izvještaj Evropske komisije o sprovođenju režima vizne liberalizacije za Zapadni Balkan u prvih šest mjeseci ove godine.

Oni će razgovarati i o tome kako bi što prije u Evropskom parlamentu mogao biti usvojen mehanizam za privremeno ukidanje režima putovanja bez viza u Šengenski prostor EU za državljane neke zemlje Zapadnog Balkana, ako bi broj "lažnih azilanata" poprimio izuzetne razmjere, odnosno ako bi bila ugrožena bezbjednost EU.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su stavili do znanja da je i za vlade zemalja EU bitno da priliv "lažnih azilanata" počne trajnije da se smanjuje.

Bonus video: