Djevojke se poljubile na protestima protiv istospolnih brakova

Djevojke su objasnile da su heteroseksualne orijentacije, ali su svojim činom željele skrenuti pažnju
7 komentar(a)
poljubac, Marsej, Foto: AFP
poljubac, Marsej, Foto: AFP
Ažurirano: 24.10.2012. 19:46h

Fotografija koja će obilježiti proteste protiv istospolnih brakova u francuskom Marseju prikazuje dvije mlade žene koje se ljube ispred grupe šokiranih demonstranata.

Fotografija, koju je snimio AFP-ov fotograf Žerard Žulijen, obišla je cijeli svijet zahvaljujući društvenim mrežama i ima sve predispozicije da postane simbol pokreta koji zagovara jednaka prava za sve.

U 75 francuskih gradova demonstranti su se usprotivili zakonu koji će omogućiti gej parovima da usvajaju djecu.

Dvije mlade žene odvažile su se i poljubile ispred okupljenih demonstranata na čijim licima se mogao vidjeti šok.

U razgovoru za gej magazin Tetu djevojke su objasnile da su heteroseksualne orijentacije, ali su svojim činom željele skrenuti pažnju na pitanja gej parova čistim i jednostavnim gestom solidarnosti, piše Hafington Post.

"Nema ništa ljepše nego homofobima odgovoriti činom ljubavi"

Prema pisanju AFP-a fotografija je na Twitteru u utorak podijeljena 1.500 puta, a u srijedu 2.500 korisnika je podijelilo fotografiju.

Na Facebook stranici HuffPost Francuska fotografiju je "lajkovalo" 9.000 ljudi, a čin solidarnosti dvije mlade djevojke naišao je na veliko odobravanje.

"Nema ništa ljepše nego homofobima odgovoriti činom ljubavi", napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao: "Ljubav je jača od mržnje".