Trojici poslanika "Zlatne zore" oduzet imunitet

Poslanik Ilijas Kasidijaris optužen je za saučesništvo u pljački i nanošenje tjelesnih povreda 2007. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 07:28h

Grčka skupština odlučila je da oduzme poslanički imunitet trojici poslanika neonacističke partije Zlatna zora.

Za tu odluku je u utorak jednoglasno bilo 220 poslanika koji su učestvovali u glasanju, javila je agencija RIA Novosti.

Ranije je nadležni odbor parlamenta pozitivno odgovorio na zahtev policije o pozivanju na odgovornost poslanika Jorgosa Germenisa i Panajotisa Iliopulosa, koji su početkom septembra učestvovali u pogronu na pijaci na kojoj trguju migranti.

Poslanik Ilijas Kasidijaris optužen je za saučesništvo u pljački i nanošenje tjelesnih povreda 2007. godine.

Kasidijaris je u Skupštini rekao da se protiv njegove partije pokušava "politički progon" i da je odluka o ukidanju imuniteta donijeta po "diktatu centara vlasti u inostranstvu".

Ruska agencija podseća da se taj grčki poslanik "proslavio" maja ove godine, kada je u direktnom prenosu na televiziji nasrnuo na koleginicu iz Skupštine, a da se to nikako nije odrazilo na rejting Zlatne zore, koja je na junskim izborima dobila sedam odsto glasova i 18 mjesta u Skupštini sa 300 mandata.

RIA Novosti navodi da Zlatna zora (Chrysi Avgi), traži neodložno protjerivanje iz Grčke svih migranata, da se ideologija stranke određuje kao ultradesničarska a njena zastava podsjeća na zastavu nacističke Nemačke.

Lider stranke Nikos Mihaloljakos proteklog vikenda javno je pozdravljao svoje pristalice nacističkim pozdravom.

Grupa organizacija za zaštitu ljudskih prava optužila je pristalice Zlatne zore za umiješanost u napade na migrante. Oni su naveli 87 napada na strance od januara do septembra ove godine, a u 50 slučajeva napadnuti su zadobili teške tjelesne povrede.

Među organizacijama koje su konstatovale porast rasističkih napada u Grčkoj su predstavništvo Visokog komesara UN za izbjeglice (UNHCR), Amnesti internešnal, kancelarija grčkog ombudsmana i dobrotvorna organizacija "Ljekari svijeta", navodi RIA Novosti.

Galerija

Bonus video: