OPASAN PRESEDAN

Naučnici šokirani presudom italijanskim seizmolozima

Nekoliko evropskih naučnika je izjavilo da su šokirani presudom njihovim italijanskim kolegama koji su osuđeni na zatvorske kazne i tu presudu smatraju vrlo opasnim presedanom
5 komentar(a)
Šarlot Kravčik, Foto: Wikipedia
Šarlot Kravčik, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.02.2019. 02:19h

Italijansko pravosuđe je odgovornim za ubistvo iz nehata proglasilo sedam članova Italijanskog sekretarijata za procjenu opasnosti od katastrofe koje se sastalo u Akvili šest dana prije potresa 6. aprila 2009.  u kojem je bilo šest stručnjaka za zemljotrese i zamjenik direktora Civilne zaštite.

"Duboko smo zabrinuti, nije osuđena samo seizmologija, već cijela nauka", ocijenila je Šarlot Kravčik, predsjednica odsjeka za seizmologiju Evropske unije geo naučnika (GSU).

"Presuda je pogodila direktno u pravo naučnika da se pošteno i nezavisno izjasne", precizirala je u telefonskom razgovoru iz Njemačke. Svi naučnici su šokirani, dodala je Kravčik.

"Pokušavamo da se organizujemo i sastavimo jaku zajedničku deklaraciju kako se italijanski naučnici ne bi našli u zatvoru", rekla je.

Seizmolozi smatraju da je nemoguće predvidjeti potres i da jednostavna izjava naučnika u vezi opasnosti može izazvati paniku, a u slučaju da se ne dogodi potres, naučnik može izgubiti svaku vjerodostojnost.

Rodžer Mason iz "British Geological Survey" je rekao da će ta presuda podstaknuti ne samo seizmologe već cijelu naučnu zajednicu da postanu izuzetno oprezni pri iznošenju mišljenja.

"Radi se o vrlo opasnom presedanu i strahujem da bi to moglo obeshrabriti naučnike u iznošenju mišljenja o opasnostima prirodnih pojava", rekao je Rišar Valter sa Univerziteta Oksford.