Po 6 godina zatvora naučnicima koji nisu upozorili na zemljotres

Sedam stručnjaka je bilo optuženo da su dali previše ohrabrujuće informacije stanovništvu, zbog čega se ono nije zaštitilo
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 16:52h

Italijanski sud osudio je danas na po šest godina zatvora sedam naučnika i stručnjaka zato što nisu adekvatno upozorili građane na opasnost od zemljotresa 2009. koji je u gradu L'Akvila izazvao pogibiju više od 300 ljudi.

Zbog sudjenja naučnicima i stručnjacima iz Komisije za rizike, naučnici širom svijeta su izrazili zabrinutost a proces ocijenili smiješnim, pošto ne postoji način da neko predvidi zemljotres.

Sedam stručnjaka je bilo optuženo da su dali previše ohrabrujuće informacije stanovništvu, zbog čega se ono nije zaštitilo.

Tužilaštvo je krajem septembra zatražilo po četiri godine zatvora za sedam ćlanova Komisije za rizike koja se u L'Akvili sastala 31. marta 2009, šest dana prije zemljotresa.

Komisija je na tom sastanku trebalo da procokeni seriju zemljotresa koje su pogodile L'Akvilu nekoliko mjeseci prije snažnog zemljotresa i da lokalnim vlastima da smjernice šta da čine jer su samo one ovlašćene za bilo kakvu akciju.

Komisija je poslije tog sastanka rekla da nije bilo moguće predvidjeti mogucćost jačeg zemljotresa, ali je preporučila veće poštovanje mjera prevencije, posebno u građevinarstvu.

Tužilac Fabio Picuti je u optužnici naučnu analizu Komisije za rizike ocijenio kao "nepotpunu, nepodobnu, neadekvatnu i kažnjivu", a nalaze iz te analize kao "trivijalne, beskorisne, protivrječne i zbunjujuće".

Među sedam optuženih su velika imena nauke u Italiji - profesor Enco Boski, donedavno predsjednik Instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) i profesor fizike na Univerzitetu u Đenovi, Klaudio Eva. Neki od njih su bili i u upravi službe civilne zaštite Italije.

Bonus video: