Španija: Pobjeda nacionalista u Baskiji - problem za Rahojevu vladu

U Baskiji nacionalisti drže prvo mjesto u regionalnom parlamentu sa 27 zastupnika, slijede pristalice nezavisnosti (21), socijalisti (16), te Rahojeva Narodna stranka (10)
0 komentar(a)
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Marijan Rahoj, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.10.2012. 08:38h

Španski konzervativni premijer Mariano Rahoj dobio je podršku za svoj program štednje na lokalnim izborima u nedjelju u svojoj rodnoj regiji Galiciji, dok bi se glatka pobjeda nacionalista u Baskiji uskoro mogla pokazati kao veliki problem za njegovu vladu.

Dvostruko glasanje predstavljalo je opasno iskušenje za Rahoja: u Galiciji gdje je postojala opasnost da se glasanje pretvori u referendum o strogoj politici štednje njegove vlade, te u Baskiji gdje nacionalističke stranke napreduju na račun prekida nasilja, koji je prije godinu dana objavila ETA.

Iako je Rahojeva Narodna stranka zadržala apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu Galicije, put kojim prolazi Rahoj, na vlasti manje od godinu dana, i dalje je posut zamkama.

U Baskiji nacionalisti konzervativci iz Baskijske nacionalističke stranke drže prvo mjesto u regionalnom parlamentu sa 27 zastupnika od 75, slijede pristalice nezavisnosti (Bildu) koji su iznenadili osvojivši 21 mjesto, socijalisti (16), te Narodna stranka Mariana Rahoja (10).

Bonus video: