Francuska: Suđenje za prostituciju za elitnu klijentelu

Mlade žene raznih nacionalnosti regrutovane su posebno uoči filmskog festivala u Kanu za klijente s Bliskog istoka, spremne da plate po nekoliko hiljada dolara za njihove usluge
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 17:09h

Jedan francuski sud počinje u ponedjeljak suđenje za podsticanje na prostituciju za visoku klijentelu na francuskoj rivijeri, posebno tokom Filmskog festivala u Kanu, a jedan od protagonista bio je pokojni sin ubijenog lidera Libije Moamera Gadafija.

Sedam muškaraca i jedna žena izlaze pred sud u Marseju, ali su u bjekstvu glavni akteri slučaja - libanski biznismeni.

Istraga koju je od 2007. vodila Centralna služba za suzbijanje trgovine ljudima (OCRETH), utvrdila je vezu jednog od njih i Gadafijevog sina Moatasema.

On je ubijen zajedno sa svojim ocem 20. oktobra 2011, a nikada nije bio krivično gonjen.

Centralna služba za suzbijanje trgovine ljudima utvrdila je vezu libanskog biznismena i Gadafijevog sina Moatasema

"Pravi autori su nestali ili su u bjekstvu", rekao je Frank De Vita, advokat "djevojke za pratnju", optužene da se bavila svodništvom.

"Moglo bi se postaviti bar pitanje o tome zašto se za Gadafija nije čulo, iako smo znali za njegov odnos sa Elijem Nahasom" - Libancem koji je tvrdio da vodi "agenciju za modele" koja mlade žene vrbuje u Latinskoj Americi, Francuskoj i Istočnoj Evropi.

Patrik Rizo, zastupnik "Akcionog tima za borbu protiv svodništva", ogranka "Katoličkog spasenja" koje je parnična stranka u ovom slučaju, kaže da je "politički kontekst" 2007. i 2008. otežao rad pravosuđa.

"Pukovnik Gadafi je u to vrijeme dočekivan u Jelisejskoj palati, bio je omiljen u Francuskoj.

U danima partnerstva: Sarkozi sa Gadafijem u Jelisejskoj palati

"Gadafi je u to vrijeme dočekivan u Jelisejskoj palati, bio je omiljen u Francuskoj. Takav kontekst nije išao na ruku međunarodnoj istrazi"

Takav kontekst nije išao na ruku međunarodnoj istrazi", rekao je Rizo.

Istraga je pokazala da su mlade žene raznih nacionalnosti, manekenke, "kraljice ljepote" i "djevojke za pratnju" regrutovane posebno uoči Međunarodnog filmskog festivala u Kanu za klijente s Bliskog istoka - Saudijce i Kuvajćane, spremne da plate po nekoliko hiljada dolara za njihove usluge.

Bonus video: