Italijani državi pozajmljuju novac

"Patriotske obveznice" su ciljano ponuđene građanima i malim štedišama a ne, kako je to obično slučaj, određenim bankarskim institutima
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 15:36h

Premijer Italije Mario Monti raduje se uspjehu tzv. "patriotskih obveznica" kojima su građani ponovno napunili državnu blagajnu. Ali impuls je ipak došao spolja.

Monti kojeg su mnogi kritikovali kao "finansijskog upravnika zemlje" bez podrške naroda svojim protivnicima sada može da pruži snažni protivargument, piše "Deutsche Welle".

Proteklih dana građani Italije su putem tzv. "patriotskih obveznica" državnu blagajnu napunili sa dodatnih 18 milijardi eura.

Zajedno sa sličnim emisijama obveznica plasiranih u prvoj polovini godine, građani Italije su kupovinom državnih papira svojoj državi pomogli sa ukupno 27 milijardi eura.

Italija je za ovu godinu zahvaljujući patriotizmu svojih građana tako gotovo u potpunosti pokrila potrebe za kapitalom.

Uspjeh "patriotskih obveznica"

Tzv. "patriotske obveznice" su ciljano ponuđene građanima i malim štedišama a ne, kako je to obično slučaj, određenim bankarskim institutima.

"Ovo je pokazatelj povjerenja građana u stabilnost Italije", rekao je ekonomist Mario Spreafiko iz brokerske kompanije "Schroeders".

Velika potražnja za "patriotskim dionicama" je ujedno, kako smatra Spreafiko, i "jasan odgovor finansijskim špekulantima" koji su posljednjih mjeseci uvijek iznova pokušavali da destabilizuju Italiju.

Impuls ipak došao spolja

Ipak, oduševljenje Italijana obveznicama vlastite države nije palo sa neba. I dok su još emisije "patriotskih obveznica" na proljeće građane ostavile hladnima, novo oduševljenje se tumači i kretanjima na tržištu "velikih".

Naime, kako smatra Marija Kanata iz Državne agencije za dugove, i raspoloženje velikih igrača za Italiju se u međuvremenu popravilo što je uticalo i na raspoloženje štediša.

Pridobiti međunarodni kapital za italijansko tržište je mnogo važnije od uspjeha kod domaćih, malih ulagača pa se zato Rim veseli novim pozitivnim zanimanjem finansijskog tržišta za Italiju.

Kao razlog za ponovno probuđeno povjerenja spolja posmatrači navode najavu Evropske centralne banke da će, ako zatreba, otkupljivati neograničene količine obveznica zaduženih država, među kojima je i Italija.

Bonus video: