Ostavka ministra zbog grubosti prema policajcu

U zvaničnom zapisu o incidentu policajac je rekao da je Mičel psovao i koristio riječi "moron" i "plebs"
73 pregleda 1 komentar(a)
Endru Mičel, Foto: Guardian.co.uk
Endru Mičel, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 20.10.2012. 08:15h

Endru Mičel, šef poslaničkog kluba Konzervativne stranke premijera Dejvida Kamerona i jedan od ključnih članova britanske vlade, optužen je da je prošlog mjeseca ljutito odgovorio policajcima kad su ga zamolili da siđe sa bicikla na kapiji na ulasku u Dauning strit, sjedište premijera.

Mičel je zbog toga podnio juče podnio ostavku.

U zvaničnom zapisu o incidentu 19. septembra jedan policajac je rekao da je Mičel psovao i koristio riječi "moron" i "plebs", što je pežorativan izraz za radničku klasu.

Mičel je rekao Kameronu na sastanku da smatra da više ne može da obavlja dužnost šefa poslaničkog kluba konzervativaca

Mičel je priznao da je psovao ali je demantovao da je koristio ostale riječi koje je naveo policajac. Izraz plebs je posebno iritirao javnost pošto Kameronova vlada upravo sprovodi velike mjere štednje u javnim službama i programima socijalne pomoći zbog kojih obični Britanci teže žive.

Konzervativnu stranku mnogi smatraju elitističkom i optužuju njene članove da nemaju saosjećanja za siromašne. Kameron čini velike napore da promijeni taj imidž ali njegovi protivnici uvijek ističu da je pola članova njegove vlade išlo u privatne škole u kojima se školuje oko sedam procenata Britanaca, dok su dvije trećine kabineta milioneri.

"Nisam koristio riječi moron i plebs"

Mičel je svoje školovanje završio u privatnoj školi Ragbi. Imao je karijeru u bankarstvu nakon služenja u vojsci i kao pripadnik mirovnih snaga UN.

"Jasno sam vam rekao i kategorično ponavljam da nisam tada niti ikad, niti bih ikada zvao policajaca plebsom ili moronom ili koristio bilo koji od drugih pežorativnih izraza koji su mi pripisani", napisao je Mičel u svojoj ostavci.

Kameron je u pismu Mičelu rekao da je incident u Dauning stritu "neprihvatljiv"

On je rekao da je bilo "očigledno pogrešno da koristi tako loš jezik".

Mičel je rekao Kameronu na sastanku da smatra da više ne može da obavlja dužnost šefa poslaničkog kluba konzervativaca.

Kameron je u pismu Mičelu rekao da je incident u Dauning stritu "neprihvatljiv" i da je bio "u pravu da se zbog njega izvini", ali je pohvalio Mičela za njegov rad u parlamentu kao i u prethodnoj ulozi na čelu britanskog ministarstva za pomoć inostranstvu.

Dugogodišnji poslanik Džordž Jang, koji je ušao u britanski parlament još 1974. godine, određen je da zamijeni Mičela.

Bonus video: