Turski muzičar pred sudom zbog uvrede islama

Čak i ako sud bude uslišio zahtjev tužilaštva, Saj po svemu sudeći neće morati u zatvor, zato što su u Turskoj sve kazne ispod dve godine uslovne
0 komentar(a)
Fazil Saj, Foto: Timeslive.co.za
Fazil Saj, Foto: Timeslive.co.za
Ažurirano: 19.10.2012. 07:15h

Turski pijanista i kompozitor Fazil Saj moraće da odgovara pred sudom zbog vrijeđanja islama. Prema ocjeni kritičara, njegov slučaj je još jedan dokaz da se u Turskoj ne poštuje sloboda mišljenja.

U aprilu je Saj na Tviteru objavio više komentara u kojima se podsmijeva islamu. Tako je, na primjer, postavio pitanje zašto je poziv jednog mujezina na molitvu trajao samo 22 sekunde i da li je on možda "žurio ljubavnici ili flaši rakije".

Saj je postavio pitanje da li nebo nije možda kafana ili javna kuća

Sa pogledom na islamsku predstavu o raju, kao mjestu gdje u potocima teče vino, a djevice čekaju na vjernike, on je postavio pitanje da li nebo nije možda kafana ili javna kuća, prenosi Dojče vele..

Nakon što je jedan građanin Seja prijavio, državno tužilaštvo u Istanbulu otpočelo je istragu i početkom juna podiglo optužnicu protiv 42-godišnjeg pijaniste i kompozitora. Optužba glasi: vrijeđanje vjerskih vrijednosti.

Državno tužilaštvo je zahtijevalo godinu i po dana zatvora. Čak i ako sud bude uslišio zahtjev tužilaštva, Saj po svemu sudeći neće morati u zatvor, zato što su u Turskoj sve kazne ispod dve godine uslovne. Ali, važilo bi da je bio osuđivan – i to zbog izražavanja mišljenja.

Poznat kritičar Erdoganove vlade

Ali Saj nije bilo kakav muzičar. On je najvažniji klasični kompozitor u današnjoj Turskoj i u svijetu cijenjeni koncertni pijanista. Saj je, međutim, i oštar kritičar konzervativne, vjerski orijentisane vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana. Za ateistu Saja pobožni muslimani u vladi predstavljaju katastrofu za Tursku i već je u nekoliko navrata glasno razmišljao o odlasku iz zemlje.

Muzičaru koji je osam godina studirao u Diseldorfu i Berlinu i u cijelom svijetu nastupao na koncertima su i konzervativni Erdoganovi birači u Anatoliji krajnje sumnjivi. Prije nekoliko godina, Saj je izazvao opšte zgražavanje, kada je u Turskoj toliko omiljenu arabesknu muziku nazvao proleterskom, izjavivši da je se stidi.

Bonus video: