Novi generalni štrajk u Grčkoj: Demonstranti bacaju i molotovljeve koktele

Današnja obustava rada je 20. tog tipa od ulaska zemlje u krizu, a već druga ovog mjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2012. 16:01h

Demonstracije u okviru generalnog štrajka u Grčkoj su prerasle u novi sukob mladih i policije.

Jedna grupa je na policiju bacala kamenje i molotovljeve koktele, a policija je uzvratila bacanjem suzavca u pokušaju da rastjera demonstrante.

Milioni radnika okupljeni u dva najveća grčka sindikata ADEDY i GSEE učestvuju u masovnom štrajku i pokušavaju uvjeriti političare u toj zemlji da ne uvode nove mjere štednje.

Grčke vlasti su u Atini rasporedile, osim standardih, 4.000 dodatnih policajaca kako bi održali red i mir tokom demonstracija.

Novi generalni štrajk

Grčka će još jednom biti potpuno paralisana jer je počeo novi generalni štrajk kao znak protesta protiv novih vladinih mjera štednje. U Atini strahuju od nereda.

Današnja obustava rada je 20. tog tipa od ulaska zemlje u krizu, a već druga ovog mjeseca.

Štrajkuju, između ostalih, advokati, notari, apotekari, ljekari, prosvjetni radnici, kontrolori leta, taksi vozači i vozači trajekta, a podršku im pružaju i novinari. Planirani su marševi centrom Atine, ali se spremaju protesti i širom zemlje.

Zbog štrajka ne rade javne službe, a saobraćaj je otežan, dok će prodavnice u Atini i drugim gradovima biti zatvorene čitav dan. I vozači trolejbusa obustaviće rad, dok će vozači autobusa prestajati s radom kako im se završavaju smjene. Osoblje atinskog metroa i pirejskih tramvaja treba da donesu odluku da li će i oni protestovati.

Biće redukovan i aviosaobraćaj, jer su kontrolori leta najavili da neće raditi od 10.00 do 13.00 časova

Radnici na železnici Grčke su već odlučili da sjutra stupe u štrajk, što znači da neće raditi ni vozovi, a vlasnici taksija su saopštili da će povući vozila s ulica između 8.00 i 17.00 časova.

Biće redukovan i aviosaobraćaj, jer su kontrolori leta najavili da neće raditi od 10.00 do 13.00 časova.

I prevoz trajektom će biti obustavljen s obzirom da sindikat traži potpisivanje novih kolektivnih ugovora sa radinicima zaposlenim u tom sektoru.

Generalni štrajk je kulminacija štrajkova upozorenja, nakon što su grupacije sindikata privatnog sektora GSEE i sindikata državnih službenika ADEDZ, pozvali članstvo da održe protestnu šetnju.

Grčka, inače, "jedva drži glavu iznad vode", zahvaljujući dva ogromna međunarodna kredita od ukupno 240 milijardi eura. Da bi dobila kredite Grčka je morala da uvede drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i reforme kao nadoknadu za dugogodišnje rasipništvo vlade.

Ali, iako je budžetski deficit znatno smanjen, mjere su ubrzale recesiju koja je poslije pet godina blizu depresije. Očekuje se da će se privredni rast do kraja sljedeće godine smanjiti na četvrtinu nivoa iz 2008, a budući da je svaki četvrti radno sposoban stanovnik nezaposlen, Grčka ima najveću stopu nezaposlenosti u EU.

"Ljudi koji primaju mjesečne plate i penzioneri isključivo nose teret ekonomske krize, dok su oni koji ne plaćaju poreze oslobođeni tog tereta", saopštio je GSEE, koji predstavlja na stotine hiljada radnika zaposlenih u privatnom sektoru.

Galerija

Bonus video: