Vodeći korzikanski advokat nova žrtva mafije

"Ovo je ludilo. Ovo se jednog dana može dogoditi bilo kome. Dugo smo mislili da je ovo ograničeno na bande, ali sada su ubili advokata. Nasilje zahvata cijelo ostrvo"
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 18:30h

Antoan Solakaro, jedan od najpriznatijih advokata na Korzici, petnaesta je žrtva ove godine u nasilju koje policija povezuje sa kriminalnim bandama, objavio je „Gardijan“. Vodeći korzikanski advokat ubijen je na putu prema poslu u prijestonici Ajačo.

Ovaj 63-godišnjak, koji je bio predsjednik advokatske komore Korzike, branio je niz vodećih nacionalista koji su se zalagali za nezavisnost od Francuske i bio je uticajna ličnost u separatističkom pokretu ostrva. Između ostalih, branio je Ivana Kolonu, koji trenutno služi doživotnu kaznu zatvora za ubistvo francuskog prefekta Kloda Erinjaka 1998, najvišeg državnog predstavnika na ovom mediteranskom ostrvu.

Solakaro se zaustavljao svojim „poršeom” u utorak u devet sati ujutru kako bi kupio novine kada su ga ubice napale. Automobil je i dalje bio u pokretu kada su dvojica muškaraca na motociklu prišla vozilu. Jedan od njih je sišao sa motora i šest puta pucao advokatu u glavu i vrat iz automatskog pištolja, prenio je britanski list.

Solakaro se zaustavljao svojim „poršeom” u utorak u devet sati ujutru kako bi kupio novine kada su ga ubice napale. Automobil je i dalje bio u pokretu kada su dvojica muškaraca na motociklu prišla vozilu

Manuel Vals, francuski ministar unutrašnjih poslova, insistirao je da red i zakon moraju biti ponovo uspostavljeni na ostrvu nakon ubistava i najavio posjetu Korzici.

„Borba za bezbjednost će biti nastavljena sa najvećom odlučnošću“, kazao je.

Mnoga ubistva se povezuju sa poravnanjem računa između članova sukobljenih kriminalnih bandi, od kojih su neke takođe povezane sa nacionalističkim pokretima. Solakaro je takođe branio i neke od najozloglašenijih kriminalaca na ostrvu.

Žan Mark Ero, francuski premijer, kazao je da se bezakonje na ostrvu neće tolerisati.

„Vlada je odlučna da djeluje protiv pošasti organizovanog kriminala na Korzici“.

Nakon što je čuo za ubistvo, Alan Paku, predsjednik Lige ljudskih prava u južnoj Korzici, kazao je francuskim novinarima:

„Ovo je ludilo. Ovo se jednog dana može dogoditi bilo kome“. On je dodao: „Dugo vremena smo mislili da je ovo ograničeno na bande, ali sada su ubili advokata. Nasilje zahvata cijelo ostrvo“.

Bonus video: