Šojbleov master plan: Konkretne mjere za spas eurozone

Prema Šojbleovom predlogu, evropski komesar za ekonomska i valutna pitanja bi postao jednako moćan kao komesar za konkurenciju
1 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Bloomberg.com
Volfgang Šojble, Foto: Bloomberg.com
Ažurirano: 17.10.2012. 08:02h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble pozvao je na korak naprijed u evropskim integracijama, rekavši da je tom bloku potreban novi komesar koji će imati kontrolu nad budžetom, kao i reforma procesa donošenja odluka u Evropskom parlamentu.

Takve reforme bi ubrzale trend prema Evropi u dvije brzine, čija bi srž bila eurozona, koju je trogodišnja dužnička kriza podstakla na čvršće integrisanje.

„Moramo napraviti veće korake u pravcu fiskalne unije,“ rekao je Šojble novinarima prilikom povratka sa putovanja u Aziju. „Moramo iskoristiti ovu šansu.“

Šojble nije precizirao da li bi komesar za valutu imao ovlašćenja da uvodi kazne

Prema Šojbleovom predlogu, evropski komesar za ekonomska i valutna pitanja bi postao jednako moćan kao komesar za konkurenciju. Komesar za konkurenciju može da donosi odluke nezavisno i nije potrebna saglasnost ostalih komesara.

Ako bi komesar za pitanja valute bio zaista nezavisan u donošenju odluka, time bi se depolitizovala ta funkcija i komesar ne bi donosio odluke na osnovu interesa.

Da bi se ojačala njegova pozicija, države članice bi se morale odreći dijela svog suvereniteta nad budžetom u korist Brisela.

Pravo veta nad nacionalnim budžetima

Prema Šojbleovom predlogu, komesar za pitanja valuta imao bi pravo veta nad nacionalnim budžetima. Procedura bi izgledala ovako: Kada neka članica eurozone pošalje svoj predlog budžeta Briselu a komesar ocijeni da je deficit u tom nacrtu previsok, tada bi se od parlamenta tražilo da sastavi novi nacrt.

Njemački ministar finansija je pozvao i na fleksibilniji način glasanja u Evropskom parlamentu

Države članice bi zadržavale pravo da odlučuju koje prihode će povećati a koje troškove smanjiti. Međutim, predložena promjena jeste poboljšanje u odnosu na status kvo, jer je prema sadašnjim pravilima moć EK ograničena na davanje predloga državama članicama da koriguju svoje budžete.

Šojble nije precizirao da li bi komesar za valutu imao ovlašćenja da uvodi kazne.

Njemački ministar finansija je pozvao i na fleksibilniji način glasanja u Evropskom parlamentu, predlažući da glasaju samo članovi EP iz država na koje bi direktno uticali predlozi koji se razmatraju. Na primjer, za odluke koje se odnose na eurozonu, glasali bi samo članovi parlamenta iz 17 država eurozone – a ne iz svih 27 članica EU.

Potrebne promjene ugovora EU

Šojbleovi predlozi mogli bi biti razmatrani već na samitu EU u Briselu u četvrtak i petak. Za njihovu primjenu bi bile potrebne promjene ugovora EU. Šojble bi želio da sazove konvenciju EU krajem godine, na kojoj bi članovi EP i nacionalnih parlamenata radili na nacrtu koji bi zahtijevao ratifikaciju od strane svih 27 članica.

Članice eurozone bi morale da postignu odvojeni sporazum kao što je bio slučaj sa fiskalnim paktom

Čak i ako proces prođe u najoptimalnijim uslovima, vjerovatno bi bilo potrebno još godinu i po da te promjene stupe na snagu.

Međutim, kako piše „Špigl“, realnije je da će se to desiti najranije početkom 2015.

To bi podrazumijevalo saradnju Britanije, koja nije članica eurozone i često se protivi koracima ka tješnjim evropskim integracijama.

U suprotnom, neće biti moguće promijeniti ugovore EU.

Članice eurozone bi morale da postignu odvojeni sporazum kao što je bio slučaj sa fiskalnim paktom. To ne bi bilo optimalno rješenje, ali ne bi bilo neizvodljivo, ocjenjuje „Špigl“.

Merkel: „Ne želimo da podijelimo Evropu“

Šojble, koji je veliki pobornik dubljih evropskih integracija, rekao je da je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel o svojim predlozima i da je ona „i dalje male opreznija od mene.“ Uz osmijeh je dodao: „Zato je i malo uspješnija.“

"Sve se radi tako da svaka država koja želi da učestvuje u dodatnim mjerama integracije, može da nam se pridruži“

Obraćajući se njemačkim poslodavcima u Berlinu, Merkel je rekla da Njemačka nema namjeru da stvara nove podjele u Evropi insistiranjem na većim fiskalnim i političkim integracijama, prenio je Rojters.

„Ne želimo da podijelimo Evropu. Sve se radi tako da svaka država koja želi da učestvuje u dodatnim mjerama integracije, može da nam se pridruži“, rekla je kancelarka, dodavši da sama eurozona nikako nije ograničena na svoje sadašnje članice.

Bonus video: